Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Heller Ágnes Goethe-érmet kap – politikai bölcsesség, erkölcsi energia

Heller Ágnes Goethe-érmet kap – politikai bölcsesség, erkölcsi energia
Infovilág

A Goethe Intézet a Goethe-éremmel Heller Ágnes magyar filozófust több mint negyven kötetnyi életművéért tünteti ki. E gazdag életmű tükrözi a gondolkodó személyes életútját, amelyre a 20. század mozgalmas történelme nyomta rá a bélyegét: a nemzetiszocializmus barbársága, amelynek Heller édesapja áldozatául esett, s őmaga is épp csak hogy megmenekült előle, az 56-os magyar forradalom és a „budapesti iskola“ értelmiségi körében betöltött ellenzéki szerep. Írásaiban Heller Ágnes – a marxista irodalomtörténész és filozófus, Lukács György legkedvesebb tanítványaként – az európai gondolkodás nagy alakjaival, Kanttal, Nietzschével, Arisztotelésszel, Shakespeare-rel és Kierkegaarddal keresi a párbeszédet. Heller számára az élet és a szabadság a két legfőbb érték, témái az igazságosság, az erkölcs, a társadalmi élet, a politika, a történelem, a művészet és a tudomány. „Heller Ágnes könyveiben kreatívan, politikai bölcsességgel, erkölcsi energiával és intellektuális integritással telten elemzi Európa kultúráját“ – olvasható a zsűri indoklásában. Németnyelvű publikációi beszédesen, a filozófia területén messze túlmutatóan tükrözik a német-magyar kulturális kapcsolatokban betöltött kiemelkedő szerepét.

Jürgen Habermas Heller Ágnesről a Goethe-érem kapcsán: „Ha fölidézzük a négyéves Heller Ágnes fényképét, aki már akkor egy könyvből felpillantva, kihívó tekintettel és élénk értelemmel provokálja, egyszersmind el is bűvöli nézőjét, s ha aztán megadatott a szerencse, hogy közel fél évszázadon át újra meg újra találkozhasson a felnőtt Heller Ágnessel, akkor tudjuk: ez a személy fiziognómiai és szellemi megjelenésében egy viharos élet során is csak annyit változott, amennyi szükséges volt ahhoz, hogy önmaga maradhasson. Heller Ágnes az aprólékos gondolkodás korában is hű maradt a klasszikus filozófia nagy lélegzetéhez. E termékeny szellem spontán megtestesülése a maga sodró szavaival és ellenállhatatlan gesztusaival arra szólít fel, hogy korunk egyik legjelentősebb filozófusát csodáljuk benne.“

A Goethe-érem, melyet 1954-ben alapított a Goethe Intézet elnöksége, 1975-ben vált a Német Szövetségi Köztársaság hivatalosan elismert kitüntetésévé. 1992–2008 között minden évben Goethe halálának napján adták át Weimarban. 2009-ben először került sor az átadásra Goethe születésnapján, augusztus 29-én. A díjjal olyan külföldi személyiségeket tüntetnek ki, akik kiemelkedő érdemeket szereztek a német nyelv közvetítésében és a nemzetközi kulturális párbeszédben. Az első odaítélés, 1955 óta 58 országból összesen 323-an kapták meg a díjat. A díjazottak között van Pierre Bourdieu, Jorge Semprún, Sir Ernst Gombrich, Ligeti György, Sir Karl Raimund Popper, Billy Wilder és Daniel Barenboim. Magyar kitüntetettje legutóbb 2007-ben volt a díjnak, Tandori Dezső személyében.

A díjátadásra a Weimari Klasszika Alapítvánnyal és Weimar városával szoros együttműködésben kerül sor. A budapesti Goethe Intézetben szeptember elején ünneplik Heller Ágnest.

Címkék