Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hamuradarral szerelik föl az easyJet gépeit

Hamuradarral szerelik föl az easyJet gépeit
Infovilág

A világ első légitársaságaként az easyJet próbálja ki az AVOID (Airborne Volcanic Object Identifier and Detector, vulkáni eredetű lebegőtárgy-azonosító és észlelő) technológiát. A hamu észlelésére kifejlesztett időjárási radart dr. Fred Prata, a Norvég Légkörkutató Intézet (Norwegian Institute for Air Research – NILU) munkatársa dolgozta ki. A repülőgépeket infravörös érzékelőkkel szerelik fel, amik képeket közvetítenek egyrészt a pilótának, másrészt a légiforgalmi irányító központnak.

E képek alapján a pilóták 5000 és 50 000 láb (kb. 1500–15 000 méter) közötti magasságban akár 100 km-es távolságból is felismerhetik a hamufelhőket, majd módosíthatják a gép repülési irányát, hogy elkerüljék az útjukba került hamufelhőt. A rendszer a napjaink kereskedelmi légitársaságainál általánosan alkalmazott időjárási radarokéhoz nagyon hasonló elven működik.

A légiforgalmi irányító központ az AVOID-technológiával felszerelt repülőgépekről származó információkat arra használja fel, hogy a valós idejű adatok alapján pontos képet alkosson a vulkáni hamufelhőről. Ennek köszönhetően a légtér olyan nagy kiterjedésű területei nyílhatnak meg a légi közlekedés előtt, amelyeket a vulkáni tevékenység miatt egyébként lezárnának – mindez a forgalmi fennakadások minimalizálása révén nagy hasznára lehet az utazóközönségnek.

Andy Harrison, az easyJet vezérigazgatója: „Ez az úttörő technológia örökre véget vet a vulkáni hamufelhők miatti, bénító forgalom-fennakadásoknak. A hamudetektor segítségével gépeink előre láthatják és el is kerülhetik a hamufelhőket – éppen úgy, ahogy a gépekre szerelt időjárási radarok és időjárási térképek is láthatóvá teszik a viharfelhőket.” 

Dr Fred Prata, a NILU vezető munkatársa, az AVOID-rendszer feltalálója: „Az AVOID által szolgáltatott élő adatok felhasználásával pontosíthatjuk a vulkáni hamufelhőkkel kapcsolatos elméleti ismereteinket. Az easyJet vállalkozott arra, hogy életre kelti az intézetünkben kifejlesztett technológiát.”

Andrew Haines, az Egyesült Királyság Polgári Légiközlekedési Hatóságának (CAA) vezérigazgatója így reagált a ma közzétett hírekre: „Létfontosságú, hogy a légi közlekedésben érintett szereplők közösen dolgozzák ki a fennakadásokat minimalizáló megoldásokat arra az esetre, ha a hamufelhők visszatérnének. A CAA örömmel üdvözli a tényt, hogy a légitársaságok fontolóra veszik az ehhez hasonló újításokat, és a magunk részéről minden tőlünk telhetőt el fogunk követni, hogy alkalmazásukat lehetővé tegyük.”

Az első próbarepülést az Airbus két hónapon belül, egy Airbus 340-es tesztrepülőgéppel fogja elvégezni az easyJet megbízásából. A tesztek eredményétől függően az easyJet azt tervezi, hogy saját repülőgépein is próbára teszi az új technológiát, és később kellő számú gépet szerel fel vele ahhoz, hogy minimalizálhatóak legyenek a hamu által okozott forgalmi fennakadások.

Címkék