Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Benyovszky összeköti Magyarországot Madagaszkárral

Benyovszky összeköti Magyarországot Madagaszkárral
Infovilág

Benyovszky Móric.A világhírű hírű Budapesti Állat- és Növénykert június 25-én a kert Kós Károly által tervezett egyik kiemelkedőenszép csarnokában állandó (több évre tervezett) kiállítást nyit Madagaszkár címen. A Benyovszky Móric emlékérealakult Társaság a kiállításra felkínálta  az Országos Széchényi Könyvtár (köszönet érte Monok István akkorifőigazgatónak), valamint a Kossuth Kiadó (köszönet érte Kocsis András elnök-vezérigazgatónak) gondozásábanmegjelent «Madagaszkári Jegyzőkönyvet (Protocolle du Regiment des Voluntaire de Benyowszky crée en 1772-1776)», valamint az Elek Anita által készítettBenyovszky-emlékszobrot.
 
A társaság által patronált kis település, a Zala megyei Rigyác júniusban falunapot tart, amire nagy szeretettel hív meg minden érdeklődőt. A kis közösség, élén a polgármesterrel és a plébánossal (nagyszerű emberek), apolgármesteri hivatalban és a gyönyörű templomban ápolják az elődeik között tisztelt Benyovszkyak emlékét. Sajnosa helyi – egykor szépséges – Benyovszky kastélyt eszi az enyészet, de talán az új idők segítenek majd errefelé is. A helyiek nagyon köszönik a téli adományokat, a ruhaneműknek igen nagy "sikere" volt. Nemrégiben a társaság összehozta a rigyáciakat (igen barátságos emberek) a madagaszkári iskola építésénmunkálkodókkal, a tiarásokkal. A Tiara Klubban és honlapjántúl a személyes rokonszenvükkel, tavalyi nagyszerű madagaszkári estjükkel a tiarások emlékezetes élményeket ésígéretes jövőbeni terveket dédelgetnek, segítenek. Támogatjuk a települést abban, hogy megvalósíthassa egyik nagyálmát: Benyovszky Móricról szeretnék elnevezni a falu főterét.
 
Cséke Zsolt,  a Benyovszky Móric emlékére alakult Magyar–madagaszkári Társaság alapító tagja nemrég tért vissza Madagaszkárról, ahol – amellett, hogy az általunk korábban elhelyezett emlékekhelyeket meglátogatta és lefilmezte – az általa 15 évvel ezelőtt elhelyezett emlékoszlopot felújította. A Benyovszky-napló tiszteletpéldányát átnyújtotta a Madagaszkári Levéltár vezetőjének, aki nagy örömmel fogadta a dokumentumot. Mindez újabb lendületet adhat a madagaszkári Benyovszky-emlékek folyamatos ápolásának. Cséke Zsoltnak  kiemelkedő szerepe van a Benyovszky- emlék ápolásban.
 
Madagaszkári hír még, hogy kapcsolatunk ápolója, Jaques Silla miniszterelnök a tavalyi puccs után a parlament elnöke lett, és új pozíciójában is lelkesen törekedett arra, hogy ígéretét megtartsa. Nevezetesen: tudja meg minél több malgasi ember, hogy a magyar Benyovszky Móric nagyon sokat tett a helyiekért, és 1776-ban az ő földjükön halt meg. Silla elnök ígéretet tett arra, hogy mindennek egy fejezetet áldoznak a helyi történelem tankönyvekben. Ígéertének megtartásáért sokat tett, köszönet illeti; a politikus azonban néhány hónappal ezelőtt rövid, súlyos etegségben elhunyt. Tapasztalhattuk: követői arra törekednek, hogy valóra váltsák a "magyar ügyben" tett bejelentését.    
 
A Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója, Kubassek János nagy rokonszenvvel viseltetik a Benyovszky-társaság munkája iránt. A múzeumban látható Benyovszky-anyagokat kiegészítjük a rendelkezésünkre álló dokumentumokkal, így lehet teljesebb hamarosan a Benyovszky-rész.  

  
A Benyovszky emlékét ápoló tevékenységünknek számos pártfogója, rokonszenvezője van a világban és itthon is. Mark Benjowsky Berlinből (az egyik nagy, németországi teakereskedő) már a saját hazájában is, az Amerikában élő Benyovszky leszármazottak az Újvilágban, az egyetemi kutatók egy csoportja Varsóban, és itthon is elég sokan. Közülük is kiemelendők a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem földrajz szakos hallgatói.

Címkék