Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 4. Az év 125. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739407. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

The Hamburg Blues Band – klasszisokkal jön az A38-ra

The Hamburg Blues Band – klasszisokkal jön az A38-ra
Infovilág

A The Hamburg Blues Band a Mad Dog Blues Tour turné részeként teszi tiszteletét nálunk. Nem először örvendeztet meg bennünket igényes muzsikájával – tavaly a paksi Gastroblues Fesztivál vendége volt, természetesen nagy sikert  aratott. Zenéje kemény, ütős, gitáralapú blues, blues rock, klasszikus rhythm and blues és soul egy kis boogie-valés dzsesszel megbolondítva. A társaság, okosan szerkesztett, elsöprő erejű  produkcióját elsősorban a színpadon tudja „eladni” 
 
Chris Farlowe, akinek hangja még most, közel hetvenévesen is fogalom, nemcsak a Colosseum tagjaként lépett magyar színpadra, hanem saját együttesével is. Dave Clempson a Colosseummal járt Magyarországon több alkalommal. Farlowe (ieredeti nevén: John Henry Deighton) a Chris Farlowe & The Thunderbirds, az Atomic Rooster, a Colosseum tagjaként korának bluesrock legendája. Világszerte ismert dala a Rolling Stonestól kölcsönvett „Out Of Time” nagyjából négy évtizede az előadó és a műfaj legjobbjai közé tartozik. Hasonlóan emlékezetes az ő előadásában a Stormy Monday Blues. Noha rhythm and blues énekes, stílusát az operával és a New Orleans-i dzsessz elemeivel gazdagította.
 
Farlowe barátja és zenésztársa évtizedek óta Dave „Clem” Clempson. A nagyszerű gitáros szintén gazdag életutat járt be. Fiatalon a Bakerloo-trió tagja volt, majd világhírű a Humble Pie brit rockzenekarban folytatta. Máig aktív és erőteljes Colosseumnak rendkívül hasznos tagja. Emellett számos világsztár, blues- és rocklegenda hívta-hívja őt alkalmi zenélésre. Fellépett sokak között Bob Dylannel, BB Kinggel, Van Morrisonnal és a Neville Brothersszel. (Rangos a névsor!)
 
A The Hamburg Blues Band tagjai méltán sorolhatók az európai blues legjobb zenészei közé – évtizedek óta járják együtt  az öreg kontinens legjobb klubjait. Az együttes vezetője Gert Lange, akit hasonlítanak Joe Cockerhez, a „fehér” blues Magyarországon többször járt fantasztikus énekeséhez. Lange számos német banda mellett dolgozott Jack Bruce-szal és Zoot Money-val (aki legutóbb a British Blues Band tagjaként járt Pakson.) A mozirajongók felidézhetik hangját a Németországban díjazott „Burning Life” című filmből, s emlékezhetnek néhány tv-reklámra, amihez kölcsön adta hangját.
 
A Hammond B3 mestere Adrian Askew, olyan zenészek mellett muzsikált, mint Joe Cocker, vagy a Lake & Atlantis. Hans Wallbaum, a hamburgiak dobosa sok más elfoglaltsága mellett játszott a rock and roll egyik legendájával, Chuck Berryvel, az Interzone, valamint a Westernhagen együttesekben. A basszusgitáros Michael ´Bexi´ Becker mások mellett Spooky Tooth-szal és Greg Lake-kel dolgozott. A „hatodik HBB-tag” Pete Brown, a HBB házi szerzője, akinek nevéhez fűződik a Cream együttes legendás számai közül a “Sunshine Of Your Love” vagy a “White Room” szövege. A tavaly megjelent “Mad Dog Blues” című stúdióalbum szintén az ő dalszövegeire épül.

Címkék