Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A csiripelők uralják a közösségi médiát?

A csiripelők uralják a közösségi médiát?
Infovilág

Az iWiW 2002-i (akkor még WiW) megjelenése óta a közösségi oldalak gyors karriert futottak be hazánkban. A növekedést jól mutatja, hogy 2008-ban a rendszeresen internetezők 45 százaléka jelentkezett be hetente, és hetede naponta egy-egy közösségi oldalra; tavaly  már 53, illetve21 volt ez az arány (KutatóCentrum-MASMI Hungary, 2009. december). A közösségi média ereje az országgyűlési választások első napján mutatkozott meg igazán, ahogy az egy Twitter bejegyzésben is olvasható, „a közösségi média főműsoridőt kapott”. A kampánycsend meghosszabbításával ugyanis a Twitter és a Facebook hírfolyama elsődleges információforrássá lépett elő, a használók folyamatosan osztották meg egymással az információkat, képeket és véleményeket.

Facebook és Twitter: a közösségi média kis tigrisei
 
Az egyes oldalak látogatottságát vizsgálva egyértelmű a több mint 4,2 millió tagú iWiW dominanciája. A Monddmeg.hu  villámfelmérése szerint a közösségi oldalakat használók 90 százaléka regisztrált az oldalra; a második helyen álló myVIP-nek csupán 47 százalék a tagja. Ez utóbbi portálnak az oldal üzemeltetői által publikált adatok szerint 2,8 millió tagja van, a gyors ütemben fejlődő Facebook magyar használóinak száma már elérte az 1,1 milliót, a Twitternek pedig több mint 35 ezer hazai regisztráltja van.

Barcza Enikő.„A szolgáltatók által közölt adatoknál érdemes figyelembe venni, hogy azok vélhetően rengeteg fantomprofilt is tartalmaznak, hiszen például az iWiW hivatalosan közzétett tagszáma meghaladja a rendszeresen internetező magyarok számát” – emelte ki Barcza Enikő, a Monddmeg.hu-t üzemeltető KutatóCentrum üzletág-igazgatója.  A szolgáltatók által publikált adatokkal összhangban a Monddmeg.hu felmérése szerint is a vizsgált oldalak közül a Twitternek, illetve a MySpace-nek van a legkevesebb magyar használója. Az előbbire a közösségi oldalakat használók 3 százaléka, az utóbbira 7 százaléka regisztrált.

„Az eredmények ugyanakkor a tagok számát mutatják, a használók aktivitásának vizsgálata feltehetően teljesen más képet mutatna” – magyarázta az elemző.  A legalább egy közösségi oldalt használók 7 százaléka a felmérésben részt vevő öt közösségi oldal egyikének sem tagja, ők más hasonló szolgáltatásokat vesznek igénybe.

Beérjük két közösséggel?

A közösségi oldalakat használók jellemzően nem egy, hanem több hasonló oldalra regisztrálnak. A felmérés adatai szerint a megkérdezettek 35 százaléka tagja csupán egynek az említett öt online közösség (iWiW, myVIP, MySpace, Facebook, Twitter) közül, további 39 százalék két oldalon van jelen, kettőnél több portálra már csak 19 százalék regisztrált. Nem meglepő, hogy a twitterezők látszanakk a legnagyobb közösségimédia-fogyasztónak: a Monddmeg.hu adatai szerint gyakorlatilag mindegyikük jelen van az iWiW-en, 76 százalékuk Facebook-, 66 százalékuk myVIP- és 56 százalékuk MySpace-használó is.

Bár a Twittert csupán a válaszadók 3 százaléka használja, a kereszthasználatot vizsgálva látható, hogy a Facebook-tagok körében ez az arány több mint kétszeres (7%), a MySpace-használóknak már 24 százaléka csiripel. „A MySpace és Twitter nagyarányú kereszthasználatának egyik oka lehet, hogy ezt a két közösségi oldalt hazánkban egyelőre egy szűkebb elit használja, így ezeken az oldalakon csak a legaktívabb közösségi médiafogyasztók vannak jelen” – magyarázta az eredményt Barcza Enikő. Ezt bizonyítja, hogy a Twitter mellett a MySpace tagjai is jellemzően az átlagosnál több hasonló szolgáltatásra regisztrálnak.

A myVIP a fiataloké

Az egyes oldalak használóinak demográfiai sajátosságait vizsgálva kiderül, hogy az iWiW esetében kiegyenlített a korosztályok megoszlása, a myVIP tagjai közt viszont a 18–24 évesek vannak többségben.  A két nemzetközi oldalra, a MySpace-re és a Facebookra is elsősorban a fiatalok jegyzik be magukat.

„A Facebook ma az egyik legfelkapottabb közösségi oldal, emellett az iWiW-hez képest több eszközt és lehetőséget kínál az interakcióra, amit jellemzően inkább a fiatalabb korosztály használ ki” – értékelte az eredményeket az elemző. A Facebook, amellett hogy elsősorban a 18–24 évesek látogatják, a budapestiek körében népszerűbb, a myVIP-oldalra pedig elsősorban a nem fővárosiak regisztrálnak.

Címkék