Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Koszorúzás Shakespeare pesti szobránál

Koszorúzás Shakespeare pesti szobránál
Infovilág

Mészöly Dezső költő, műfordító, dramaturg és Huszti Péter színész,## rendező, a Színművészeti Főiskola akkori rektora## a 2003-i szoboravatási ünnepségen.Néhai Shakespeare Vilmos mesternek a nagyérdemű közönséget mély meghajlással köszöntő szobra 2003. április 23-a óta a belvárosi Mariott Hotel (az egykori Duna Intercontinental) Duna korzó, Vigadó tér felőli sarkán várja a hódolókat. A szobor története nem mindennapi.

Alkotója, az Ausztráliába emigrált Mészáros Andor (Budapest, 1900–Melbourne, 1972) szobrászművész 1960-ban készítette az avoni hattyú szobrát Ballart ausztráliai város részére. Szikszói dr. Nagy Károly nyugalmazott ügyész odakint járva, 1998-ban jutott arra az elhatározásra, hogy jó lenne itthon is felállítani az értékes műalkotást. A művész fia, Michael Mészáros szobrászművész vállalta az eredeti szobor negatívjának elkészítését, azután adományokat kellett gyűjteni a hazaszállításra és kiöntetésre; a munkát végül is Mihály Gábor szobrász fejezte be 2003-ban. Kezdetben több felállítási hely is szóba jött, végül Finta József, a Mariott szálló tervező építésze segített és jelölt ki helyet neki a szálloda éttermi teraszán. Ő tervezte azt az emléktábla együttest is, amelyen magyarul és angolul a szobor története olvasható, valamit a magyarországi Shakespeare-kultusz összefoglalása is jeles műfordítók, rendezők, színházigazgatók, írók, szakírók, színészek nevével.

A világ első számú drámaírója ezúttal színészként lép tehát közönsége elé, hogy annak figyelmébe ajánlja magát. Méltó emlékjel ez a műalkotás: Angliát, Ausztráliát és Magyarországot egy szellemi körbe vonva tiszteleg a Duna partján is William Shakespeare zsenije előtt.

Az április 23-i ünnepséget Ausztrália Magyar Baráti Köre, Borsod-Abaúj-Zemplén Budapesti Baráti Köre, a Magyar Kultúra Alapítvány, a Shakespeare-szobor Egylet és a dr. Várhelyi Sándor Kör közösen szervezi. Ünnepi beszédet mond Sumonyi Papp Zoltán író, drámaíró. Dal és zene Kónya István reneszánszlant-művész és Baráth Emőke énekművész közreműködésével hangzik el. Shakespeare filmen címmel Kelecsényi László filmtörténész tart előadást.

Az Ahogy tetszik című színmű monológja két nyelven is elhangzik Alexis Latham angol színész (Merlin Színház) és Molnár Áron színházművészeti egyetemi hallgató tolmácsolásában. A rendezvényt a szobor koszorúzása zárja.
A rendezőség kéri, hogy a résztvevők lehetőség szerint egy-egy szál, vagy csokor virággal tiszteljék meg az emberiség egyik lángelméjére emlékező magyar–ausztrál helyet. 

Címkék