Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 8. Az év 129. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739411. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ricohéknál szárazon mosnak

Ricohéknál szárazon mosnak
Infovilág

A száraz mosás az újra felhasználandó alkatrészek vagy a forrasztás közben szennyeződött elemek tisztítására szolgál: sűrített levegővel fújatnak mindössze néhány négyzetmilliméteres filmlapkákat a tisztítandó tárgy felszínéhez, így fizikai érintkezésükkor a felület károsítása nélkül távolítják el a szennyeződést. A folyamathoz nem kell sem oldószer, sem víz, az ismételt használat pedig nem csökkenti a filmdarabkák tisztító képességét, így azok újra és újra hasznosíthatók. Csupán a tárgyról eltávolított szennyeződések hullanak a szemétbe, a filmdarabkák folyamatosan cirkulálnak a rendszerben, lehetővé téve a környezeti hatások, és a működési költségek csökkentését.

A másolók, nyomtatók szennyvizet nem termelő újra felhasználására kifejlesztett technológiát, a Ricoh először arra használta, hogy a hulladék színezőt, festéket (tonert) eltávolítsa az újra felhasznált alkotóelemekből. Majd bevezette az eljárást az automata forrasztás közben használt forrasztómaszkok tisztításához is. Ez utóbbi művelethez hagyományosan oldószerek kellenek, a Ricoh technológiája azonban lehetővé teszi a környezetbarát, száraz tisztítást.

A forrasztómaszk arra szolgál, hogy a már forrasztott pontokat megvédje a hőtől. A forrasztás közben speciális folyadékot, fluxot adagolnak, hogy eltávolítsa az oxdréteget a forrasztandó felületről, amit aztán szintén rendszeresen el kell távolítani.

A hagyományos tisztítófolyadék nagy mértékben terheli a környezetet, és az ipari szennyvízkezelés drágítja a gyártást. Emellett biztonsági és egészségügyi szempontból is kívánatosabb az oldószerek nélküli eljárás. A Ricoh a már bevált, légáram és tisztítófilm kombinálásával továbbfejlesztett módszert használja a maszkok tisztítására is: a légárammal továbbított filmdarabkák eltávolítják az odaszáradt flux-port.

Száraz mosással maszkonként nem keletkezik 0,1–0,8 liter ipari szennyvíz és a kibocsátott CO2 mennyisége is a töredékére csökken. A száraz mosás alkalmazása a forrasztásban akár tizedére mérsékelheti a környezetre rótt terhelést és a Ricoh számításai szerint ugyanilyen mértékben redukálja a mosás költségeit is. Az eljárás ideje 2 óráról 5 percre rövidül, így minden szempontból nagy előrelépés a vállalat zöldstratégiájában.

Címkék