Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Gazdasági fellendülés: még várat magára

Gazdasági fellendülés: még várat magára
Infovilág

Bár az ACCA tanulmánya pozitív megállapításokat is tartalmaz az olyan kockázati tényezőket tekintve, mint például a foglalkoztatás, az üzleti befektetések, valamint a kormányzatok válságkezelő intézkedéseinek népszerűsége, a végeredmény mégis azt mutatja, hogy a gazdasági fellendülés még odébb van.

Katka Benešova, az ACCA Csehországért, Szlovákiáért és Magyarországért felelős területi igazgatója elmondta: “Kijózanító megállapításokkal találkoztunk a szervezetünkhöz tartozó könyvelők válaszai között. Jó hír viszont, hogy világszerte csökken az elbocsátottak száma, és egyre kevesebb cég válik fizetésképtelenné. De ezek egyike sem ad okot több optimizmusra és növekvő bizalomra az üzleti ágazatban. Bár a könyvelők egy rövid időre felsóhajthattak, semmi ok nincs az ünneplésre.”

Az ACCA tanulmánya alapján a bizakodó magatartás igencsak visszafogottá vált különösen Ázsia, a csendes-óceáni térség, valamint Afrika könyvelői körében, noha e régiók vezető szerepet töltöttek be a fellendülésben. Ők most kevesebb jövedelmező lehetőségről számolnak be vállalati oldalon, mivel a fogyasztás az adóssággal terhelt gazdag országokban visszaesett, a kormányok pedig a minimális szintre szorították vissza a vállalkozások támogatását. A tanulmány főbb megállapításai:

• A válaszadó könyvelők 23 százaléka véli úgy, hogy a világgazdasági kilátások javulnak. 2009. IV. negyedévében ez a szám 21 százalék volt. 
• 39 százalékuk nyilatkozta, hogy a gazdaság még mindig igen nehéz helyzetben van, és ez így is marad 
• Azokat a válaszadókat, akik hisznek a gazdasági körülmények javulásában, számban fölülmúlják azok a könyvelők, akik a gazdaság stagnálását jósolják 
• Az üzleti bizalom szintje is igencsak visszaesett. A megkérdezett könyvelőknek csupán harmada számolt be üzleti nyereségről, 28 százalékuk a bizalom elvesztéséről nyilatkozott. Mindössze 29 százalékuk jósol bevételi növekedést vállalatánál 2010. első negyedévében. 2009-ben ez az arány 32 százalék volt.
• A könyvelőknek csak a 15 százaléka hiszi, hogy a fellendülés kevesebb mint egy év alatt lezárul. Tavaly 18 százalék vélekedett ekképpen.

Bár minden második válaszadó jósolta, hogy a gazdasági helyzet maximum egy év alatt normalizálódik, a pesszimisták tábora – akik a gazdasági fellendülést minimum három év távlatában képzelik el – az előző évhez képest erőteljesen megnövekedett (11,4 %).

Az ACCA 2010. első negyedévi Globális gazdasági kondíciók tanulmánya, régiónkét igen eltérő eredményeket mutat. A bennünket kiváltképpen érdeklő Közép- és Kelet-Európáról ezt írja:

A gazdasági kilátások Közép- és Kelet-Európában a mélypontra jutottak a 2010. első negyedévi adatok szerint. A könyvelők 48 százaléka hiszi azt, hogy a gazdasági helyzet javulni fog, vagy már fellendülőben van; ugyanennyi vallja azt, hogy a helyzet romlik vagy stagnál.


A régióban ugyanakkor optimisták is vannak: 54 százalék jósolja, hogy a gazdasági fellendülés kevesebb mint egy év alatt fog bekövetkezni. Sehol máshol a világban nem ennyire derűlátók a könyvelők, mint ebben a térségben. A válaszadók szerint az üzleti bizalom növekedése fenntartható a régióban.

A tanulmány itt elolvasható.

Címkék