Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Rendszerváltozás dvd-n – dokumentumok, 1987–90

Infovilág

A közeli múltunkat összegző multimédiás dvd – Rendszerváltozás Magyarországon, 1987–1990 – részletes időrendet, névmutatót, illetve mintegy ötezer oldalnyi iratot, 272 fényképet, hetven plakátot, több mint negyven órányi hanganyagot és 24 filmrészletet tartalmaz. Az egyelőre csak korlátozott példányszámban megjelent, kereskedelmi forgalomba nem kerülő korongot a tervek szerint később valamennyi közoktatási intézmény megkapja majd. Ám diákokon, pedagógusokon kívül tudományos kutatók, sőt bárki érdeklődésére számíthat a gazdag gyűjtemény. A dvd létrehozásában a többi között közreműködött az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára, a Magyar Nemzeti Filmarchívum és az Országos Széchényi Könyvtár.
 
A közölt fotók érdekessége, hogy nem hivatásos fotóriporterek, vagy az MTI munkatársai készítették őket, hanem egy „civil” – Nagy Piroska, aki szenvedélyesen fényképezte a rendszerváltozás eseményeit. A dvd megszerkesztése Majtényi György, Mikó Zsuzsanna és Szabó Csaba munkáját dicséri.

A korong mai bemutatóján Tölgyessy Péter felidézte a húsz évvel ezelőtt történteket. Mint mondta, nem lehet beszélni a rendszerváltozásról a mai politikai légkörtől elvonatkoztatva. Napjainkban sokan gondolják úgy, hogy a bajok 1990-ben kezdődtek, mert nem is volt igazi rendszerváltozás. Nem volt se bársonyos, se narancsos forradalmunk, hanem a pártállam ellenzéke lényegében kiegyezett az átmenetről. A mai „hősködő veteránok” elfelejtik, hogy a Kádár-rendszert valóban nem buktatta meg senki, az úgyszólván „magától elkorhadt, mert gazdaságilag nem volt versenyképes”. Átalakítását már a Grósz-kormány elkezdte, és az akkori világpolitikai helyzet valamiféle kínai államkapitalizmust tett volna lehetővé – továbbra is itt állomásozó szovjet csapatokkal.

Ilyen körülmények között érthető Antall József óvatossága, aki a kerekasztal-tárgyalások során lényegében kihátrált a korábban egyeztetett ellenzéki álláspont mögül, vagyis hogy minden fontos kérdést az 1990. márciusi választások utánra kell halasztani. Tölgyessy szerint az MDF-es Antall – 56-os tapasztalatai alapján – megtorlástól tartott, ezért sem lehetett 1990-ben „tiszta lappal” indulni. Akkor „veszett el” a mindmáig hiányolt új alkotmány, és ezért nincs igazi rendszerváltozás-élménye a magyaroknak. A lakosság zöme elrontottnak véli a múlt húsz évet, orientációs zavarral küszködik, és hiányolja az igazi fordulatot. A volt SZDSZ-es, majd fideszes politikus szerint valóban nincs ok arra, hogy az évfordulón „ünnepelni kezdjük magunkat”, ám érdemes boncolgatni, kutatni, hogy mi hogyan és miért történt húsz egy néhány évvel ezelőtt.

Ehhez nyújt jó fogódzót a Levéltár most bemutatott multimédiás dvd-je.

Címkék