Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Vita-csata szegénységről, oktatásról – minden szónak súlya van

Vita-csata szegénységről, oktatásról – minden szónak súlya van
Infovilág

Napjainkban különösen fontos leszámolni a „vita” szó pejoratív értelmével és belátni, hogy az építő vitatkozás segíti a határozott véleményformálást és a leszámolást a közhelyekkel. A disputa vitakultúrát fejlesztő játék, ami mostanra versenyformában is igen elterjedt Európa-szerte. A nyilvános beszéd tudománya az ókortól kezdve része az oktatásnak, hiszen a megszólalni és érvelni tudás a közéletben részvétel feltétele volt már évezredekkel ezelőtt.

A disputálás különösen a középiskolákban és a felsőoktatási intézményekben népszerű. Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és a Külügyminisztérium EU Tájékoztató Szolgálatának kezdeményezésére az idén először rendezik meg hazánkban az érdekes programokban bővelkedő disputa versenyt, a Vita-csatát.

A versenyzők régiók szerint két alföldi városban, Debrecenben (április 9–11.) és Kecskeméten (április 16–18.) mérik majd össze érveik erősségét nyilvános vitákon „szegénység” és „oktatás” témakörben. A három nap alatt interaktív, közösségformáló foglalkozás, játék is vár a diákokra. Az eseményt vasárnap médianyilvános döntő koronázza meg, amit ünnepélyes díjátadó ünnepség követ. Minden remény megvan arra, hogy a disputa-vetélkedő a fiatalok segítségével Magyarországon is erősíti a tiszta észérveken és tolerancián alapuló, értelmes vitatkozás kultúráját.

Címkék