Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Axis-újdonság: jönnek a hálózati hőkamerák

Axis-újdonság: jönnek a hálózati hőkamerák
Infovilág

Martin Gren.Budapestre ma azért jött el Martin Gren, az Axis társalapítója és Edwin Roobol, a cég kelet-európai piacáért felelős igazgatója, hogy elsőként itt, szavaik szerint "ezen a nagyszerű és bővülő piacon"  bemutassa a világújdonságnak számító hálózati hőkamerát, valamint a különösen kisméretű, ám szerfölött intelligens HDTV hálózati kamerát, továbbá beszámoljon a vállalat gazdasági eredményeiről, terveiről.

Azért, hogy az Infovilág olvasói számára "képbe hozzuk" a képből, mindenekelőtt kiváló minőségű mozgóképekből élő Axist, felhívjuk a figyelmét erre a címre és az ott láthatókra; forgalomfigyelő (és persze a közbiztonságot is szolgáló) kamerák tucatjai működnek jó ideje fővárosszerte, valamint egy ideje Siófokon és Balatonfüreden is.

A mai sajtóesemény főszereplője az Axis jóvoltából (és magyarországi partnerei, az Anixter, az Aspectis és a HRP közreműködésével) a teljes felszereltségű biztonsági hőkamera volt. A bárhol fölszerelhető és az internetre (vagy egyéb, pl. helyi hálózatra) csatlakoztatható készülék (természetesen több is, gyakorlatilag akárhány) hatalmas előnye, hogy a kibocsátott hő alapján jelenítenek meg élőlényeket vagy objektumokat, függetlenül attól, hogy van-e fény, vagy éppen teljes sötétség uralkodik a megfigyelt térben. Nem zavarja a kamerát sem köd, sem füst, sem pára, sem por.

Az Axis Q1910 és Q1910-E jelű hálózati hőkamera kiegészíti az olyan hálózati videorendszereket, amelyeknek hivatása egy bizonyos terület, tér folyamatos és üzembiztos figyelése. Miként Martin Gren, az Axis különösen lelkes előadókészségéről is ismert társalapítója elmondta, a ma bemutatott két típus 160×128 pixel képfelbontásra képes, három másodpercenc alatt huszonöt képet továbbít, látószöge 17°. Különösen nagy előnye mindkettőnek a napjaink leggazdaságosabb (legkisebb sávszélességet fogyasztó) H.264 tömörítési formátum, a Motion jpeg képformátum. Emellett képes hangfelvételre, -továbbításra, helyi információtárolásra. Nincs szüksége külön áramellátó kábelre, mert a Power over Ethernet (PoE) szabvány szerint a kamera kaphat annyi elektromos energiát, amennyi a biztonságos működéséhez szükséges. Az E-jelű hőérzékelő kamera szükség szerint riaszt, továbbá képes a mozgás érzékelésére is; ezt a kamerát egyébként kültéri használatra ajánlja a gyártó – derült ki az előadó szavaiból. Nagyon jó megállják helyüket a veszélyes üzemek (vasútállomások, közutak) biztonsági rendszerében, miután könnyen beilleszthetők a szokásos hálózati (videó)kamerák sorába.

Az Infovilág kérdésére Sabina Halilovic, az Axis közép-kelet-európai marketing-koordinátora elmondta, hogy a két újdonság máris megjelent a magyarországi kínálatban is, ára mintegy 2500–3000 euró.

A mai sajtóbemutatón szó esett az Axis kisméretű és sokoldalú, rögzített hálózati dómkameráinak új termékcsaládjáról is. Az M32-es sorozat a kiskereskedelem és egyéb olyan ágazatok számára készült, amik megbízható és kedvező árú megfigyelő videórendszereket kívánnak fölszereltetni, használni. (Axis-kamerák működnek a többi között a hazai nagy könyvkereskedelmi hálózatok boltjaiban.) A termékcsalád tagjai a P3304/-V hálózati kamerák, a különösen nagy keresletnek örvendő P3301/-V jelű hálózati kamerák HDTV-képfelbontásra alkalmas változatai. Hasonló képességű az Axis M1054 jelű hálózati kamerája. Kicsiny, okos, mi több, intelligens, gyártói lakóházak, szállodák, éttermek, kisvállalkozások, kereskedelmi egységek biztonsági rendszereihez ajánlják. Képminősége HDTV. Alkalmas mozgásérzékelésre sötétben, van passzív infravörös érzékelője, a helyszín megvilágítására fehér LED-fényt használ. Beépített mikrofonja/hangszórója kétirányú hangátvitelre szolgál (például azért, hogy a biztonsági személyzet kommunikálhasson a behatolókkal), riasztáskor a memóriájában tárolt hangfelvétel lejátszására képes.

Edwin Roobol.Edwin Roobol, az Axis Communications kelet-európai piacáért felelős igazgatója röviden szólt a cég gazdasági-pénzügyi eredményeiről. Egyebek között hangsúlyozta, hogy a válság ellenére tavaly nyolc százalékkal bővítette munkatársainak számát. Stratégiájára jellemző, hogy számottevően növelte a kutatásra, termékfejlesztésre fordítandó kiadásait, amik már elérik az árbevétel negyedét; ez az arány a múlt években csak tizenöt százalék volt. Az Axis a hálózati megoldások nemzetközileg elismert és vezető szállítója; az analóg videókamerák "lassan de biztosan kivonulnak a divatból", évente mintegy hatodával csökkent a kereslet irántuk. Megtudhatták a sajtóesemény részvevői, hogy az Axis hazánkban és Csehországban bonyolítja le a legnagyobb forgalmat a közép-kelet-európai térségben; Oroszország külön térségnek számít a vállalatnál. Szó esett arról is, hogy a közeli jövő fejlesztéseinek kiemelt ágazata a járműveken elhelyezhető biztonsági kameracsalád.


Az Infovilág tudósítójának kérdésére adott válaszból kiderült, hogy az ilyen termékeket megrendelő országok adatvédelmi biztosai nem gördítettek akadályt a mindenekelőtt városi tömegközlekedési eszközökön üzembe helyezett kamerák használata elé. Egyetlen kikötésük csupán, hogy a készülékeket használó cégek nem tárolhatják a felvett képeket és hangot.

Címkék