Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 1. Az év 122. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739404. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Rizikóriadó – magyar bajok: magas vérnyomás, cukorbetegség

Rizikóriadó – magyar bajok: magas vérnyomás, cukorbetegség
Infovilág

Gyerekek tízezrei veszélyben: túlsúlyosak.Hazánkban jóval többen dohányoznak és fogyasztanak alkoholt, mint a többi európai országban, ugyanakkor sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt esznek, az életmódra pedig a mozgásszegénység a jellemző. A szív- és érrendszeri halálozások csaknem 80 százalékáért ezek a tényezők okolhatók.

A Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) ezért ismét útjára indítja a RizikoRiadó elnevezésű felvilágosító kampányát. A szervezők fel szeretnék hívni a figyelmet a szív- és érrendszeri megbetegedések gyakoriságára, a megelőzés lehetőségeire, a felvilágosítás fontosságára, az orvos-beteg, illetve a nővér-beteg kapcsolat elmélyítésére.

A lakosság ismeretei hiányosak, így a megelőzés még gyerekcipőben jár. Ha élünk a szűrés adta lehetősséggel, magas vérnyomásunkat karban tartjuk, akár 5–6 évvel is meghosszabbíthatjuk életünket. 

Kiss Róbert Gábor MKT-főtitkár szerint példát vehetnénk a finnektől. Északi rokonainknak húsz év alatt sikerült ötödére csökkenteni a szív- és érrendszeri halálozás számát. Bár a rizikófaktorok között vannak nem befolyásolhatóak (például az életkor, vagy a genetikai hajlam). Ám a rizikófaktorok többsége karbantartható. Ide soroltatók a túlsúly, dohányzás, mozgásszegény életmód, egészséges táplálkozás, stressz, magas vérzsírszint, magas vércukorszint, magas vérnyomás.

A RizikóRiadó program célja olyan gondozási háló kialakítása, melyet az orvos és az ápoló szaktudása sző a beteg köré, és amely mindenki számára hozzáférhető információkkal támogatja az embereket. A kezdeményezés szeretné elérni, hogy a magas vérnyomásos betegek ismerjék meg saját kockázati szintjüket. A program lényege, hogy a betegekben tudatosuljon: egészségükért, jövőjükért ők is felelősek, annak aktív részesei, alakítói, legfontosabb döntéshozói.

A RizikoRiadó program iránt elkötelezett orvosok és nővérek Budapesten, Pécset, Debrecenben és Szegeden vehetnek részt továbbképzésen. A rendezvényen a csapatépítő tréning keretében neves szakemberek hívják fel az orvosok és asszisztensek figyelmét a gondozás jelentőségére, és azokra a tényezőkre, amelyekre feltétlenül a mindennapi életükben oda kell figyelniük, amikor többszörösen érintett páciensről van szó. A szív, és érrendszeri megbetegedésekkel kapcsolatosan nem csak előadásokat hallhatnak, hanem moderátor segítségével szituációs játékokban is részt vehetnek, betegekkel találkozhatnak, ezzel is elsajátítva a helyes kezelési irányelveket.

A Magyar Kardiológusok Társasága ebben az évben is meghirdeti az év «esélynövelő díjat». A betegek szavazata alapján jelöltek azok a nővérek, asszisztensek lehetnek, akik a program keretén belül kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a betegeket gondozásában. A díj átadását szeptember utolsó vasárnapján, „szívünk napján” tartják; az eseménynek a budapesti Városliget ad otthont.

Holnap, március 1-jén a Magyar Kardiológusok Társasága megnyitja a program weblapját is, ahol a látogató számos információ kaphat, nyereményjátékokon vehet részt, a kérdésekre neves szakemberek válaszolnak.

Címkék