Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 1. Az év 122. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739404. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az év felhőkarcolói

Az év felhőkarcolói
Infovilág

A chicagói „Aqua”-torony.Dubai így sem maradt díj nélkül: az „O-14”.A díj odaítélésekor a 67 nemzet képviseletében összegyűlt építészeti szakemberek nem a leglátványosabb (így is mondhatnánk: a legteátrálisabb), hanem a legesztétikusabb megoldásokat értékelték, és figyelemmel voltak a toronyépületek funkcionalitására, valamint ökonómiájára is.

Az elsőként jutalmazott építmény – a chicagói Jeanne Gang munkája –értékelésekor a zsűri az elragadó formát dicsérte: a felhőket formázó erkélyek és az üvegfelületek egymást váltják, így képezve egyedi és életet sugárzó homlokzatot. Olyasféle élményt kelt, mintha kősziklák emelkednének ki egy tükörsima tóból. Az optikai hatást a zsűri „hullámzó függönyhöz” hasonlította. Az ítészeket meggyőzték a rafinált technikai megoldások és az épület környezettudatossága is.

A bangkoki „The Met”.A „Torres de Hercules” („Herkules## tornyai” a spanyolországi## Los Barrios-ban.A második helyezést a Dubaiban magasodó „O-14“ felhőkarcoló érdemelte ki, a Reiser + Umemoto Architecture építésziroda munkája. Profán nevét az épület az óriási kiterjedésű „Business Bay” fejlesztési területen található telek helyrajzi számáról kapta. A harmadik helyre a bangkoki „The Met” került.

Az „Emporis Skyscaper Award”-ot 2000 óta évente ítélik oda. Az „esztendő felhőkarcolóját” decemberben választják ki, és a rákövetkező év elején hirdetik ki. A korábbi díjazottak között volt egyebek mellett a malmöi „Turning Torso”, a „Hearst”-torony New York City-ben, valamint a tokiói „Cocoon”-torony.

Címkék