Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 15. Az év 136. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739418. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Fogadj örökbe egy iskolát! – összefogás az esélyegyenlőségért

Fogadj örökbe egy iskolát! – összefogás az esélyegyenlőségért
Infovilág

Több mint ezerötszázra rúg a hátrányos helyzetű hazai általános iskolák száma. Ezekben az intézményekben zömmel az elesett, szegény társadalmi rétegekből származó, hátrányos helyzetű gyermekek tanulnak, illetve kellene tanulniuk. Közöttük a legnagyobb a gyengén teljesítők aránya, előnytelenül lépnek be a munkaerőpiacra, nehezen tudnak elhelyezkedni, illetve segélyen élnek. Így tehát a tartósan létminimum alatt, a mélyszegénységben élő rétegeket termeli újra a jelenlegi rendszer. Mindez nem csupán a szegények problémája, hanem az egész társadalomé.

A Kürt Zrt. 1996 óta rengeteg gyerek tanulását támogatta, ám most olyan hatékonyabb támogatási programba kapcsolódott be, amelyik különleges módszertanra épül. Ha viszont érzékelhető eredményt akarunk elérni e területen, ehhez minden eddiginél nagyobb összefogás szükséges. A hazai tudományos élet kiemelkedő személyiségeit tömörítő Gábor Dénes-díjasok Klubja a Kürttel összefogva felkarolta a hátrányos helyzetűek felzárkóztatására alkalmas oktatási módszert. A mecénási körhöz csatlakozott a Zwack vállalat is, ápolva az ősök hagyatékát, akik kezdettől támogatták az iskolákat.A célnak megfelelő oktatási módszert a Hejőkeresztúri Általános Iskola igazgatónőjének, Kovácsné dr. Nagy Emesének köszönhetik a mecénások. A módszertan alapjául  az Amerikai Egyesült Államok Stanford Egyetemén kidolgozott metodika szolgál, amit az észak-amerikai kontinensen a spanyol bevándorlók oktatására fejlesztettek ki. A hejőkeresztúri igazgatónő irányításával a szakemberek a magyar valóságra szabták és kilenc éve alkalmazzák e módszertant, amelyet azóta a tanítási tapasztalatok alapján újabb oktatási technikákkal egészítettek ki. Így jött létre a négy modulból álló Hátrányos Helyzetűek Oktatása (H2O) csomag. A módszer segítségével a gyermekek megtanulják az egymással együttműködve alkotás képességét, a konfliktuskezeléseket, fejlődik vitakészségük és mindeközben új ismereteket sajátítanak el. Iskolai keretek között vehetik át a szülők tudását és élettapasztalatait, fejlődik logikai- és a stratégiai gondolkodásuk.

A Gábor Dénes-díjasok Klubja, a Zwack és Kürt meghirdette a „Fogadj örökbe egy hátrányos helyzetű iskolát!” elnevezésű programját, amiben arra buzdítja a vállalatokat, társadalmi szervezeteket, hogy támogassanak egy-egy iskolát a módszertan átvételében. A program keretei között a Gábor Dénes-díjasok Klubja az oktatási módszertan fejlesztésére teremt forrást, a Zwack egy budapesti, kilencedik kerületi iskola, a Kürt pedig a budapesti Gyermekház Iskola Lakkozó utcai tagiskolájának felkészítésére fordítja a támogatói keretét.

Címkék