Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bálnát formáz az új luxusléghajó – a repülő szállodáké a jövő?

Bálnát formáz az új luxusléghajó – a repülő szállodáké a jövő?
Infovilág

Amilyen bumfordi kívülről, annyira filigrán belülről.Minden jel arra mutat, hogy a szállodatervezők az égben képzelik el a – hogy stílszerűek legyünk – felhőtlen vendéglátást. Az Infovilág nemrégiben közölt képes tudósítást egy hasonló elképzelésről, a „szálló szállodáról”, s most újabb hasonló nagyszabású elképzelésről érkezett hír. A „Manned Cluod” – amelynek neve („Emberszállító Felhő”) hordoz némi indián beütést is – egyfajta keveréke az Enterprise űrhajónak és a legendás léghajónak, a léghajózás Titanicjának: a „Hindenburg”-nak.

Korunk zeppelinjét Jean-Marie Massaud (a képen) francia ipartervező álmodta meg, és állítása szerint a szerkezet tíz éven belül a magasba is emelkedhet. Kialakítása rendkívül pazar lesz: 20 luxuslakosztály kínál majd minden kényelmet összesen 40 utasnak, nyilván nem két fillérért; mindehhez étterem, fitneszközpont és könyvtár is tartozik, méghozzá két fedélzeten elosztva.

A társalgó-kilátó már az 1930-as években is modern volt.A példakép, a legendás „Hindenburg” New York felett.A régi idők komótosságát a modern világ minden áldásával ötvöző léghajó óránként 170 kilométeres sebességgel fogja szelni – no nem a habokat, hanem (remény szerint) inkább a levegőt. Az 52 méter magas és 82 méter hosszú kolosszust óriási propeller hajtja előre szinte zajtalanul. A motorok gázzal működnek, és egyetlen tankolással ezer kilométeres távot lesznek képesek legyőzni. A léghajó nemcsak lélegzet-elállítónak, hanem környezetkímélőnek is ígérkezik, viszont csakis olyanoknak ajánlatos jegyet váltaniuk rá, akiknek nemcsak pénzük van bőven, hanem jócskán idejük is: egy út a tengerentúlra sok órát-napot vesz igénybe.

A Hindenburg kabinja## hálókocsi-fülkére emlékeztetett.A gigászi repülő bálnát formázó szerkezet egyelőre még csak a rajzasztalon létezik ugyan, ám máris sikert aratott: formatervezői díjban részesült. Mint látható, igen sok apró részlet vált mostanra ismertté a földtől elrugaszkodott tervvel kapcsolatban. Pusztán egyetlen nema, ami a költségekről szól.

Címkék