Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Balogh László 80 éves – életmű-kiállítás Szentendrén

Balogh László 80 éves – életmű-kiállítás Szentendrén
Infovilág

Balogh-kép 1962-ből.Balogh Lászlónak nemcsak szülőhelye a „festők városa”, de egész élet- és pályatörténetének is színtere. Főiskolai évei alatt (1952–57) Barcsay Jenő és Konecsni György volt rá a legnagyobb hatással. Saját megfogalmazása szerint Barcsay „szigorú festőlogikája, sallangmentes képépítő példája, páratlan komolysággal felépített monumentális életműve”, továbbá a kettőjük között szövődött, „mester és tanítvány” barátsága szolgált számára mértékül. Konecsni Györgytől a főiskola alkalmazott grafikai tanszékén a tömör, emblematikus fogalmazást sajátította el. Balogh László életművében mind a képgrafika, mind az alkalmazott grafika előkelő helyet vívott ki magának. Pályája kezdetén tagja lett a Szentendrei Művésztelepnek. Ott alakult ki közeli kapcsolata a szentendrei festészet nála idősebb nemzedékével. A művésztelep jubiláris csoportos tárlatán, 1956-ban, ő is a kiállítók között volt, s attól kezdve mind a hazai, mind a külföldi kiállítások rendszeres résztvevője. Egyéni kiállításai között, nem tekintve a jelenlegit, a Vigadó Galériában tíz évvel ezelőtt megrendezett, ugyancsak retrospektív kiállítását tartja a legrangosabbnek maga a művész is.

Játékos formák.Balogh Lászlót, a szentendrei lírai konstruktivizmus egyik meghatározó alakját, a rendíthetetlen lokálpatriótát mind szülővárosa, mind a szakma számos díjjal tüntette ki. Szülővárosától Pro Urbe díjat (1982) és Szentendre Város Díszpolgára (1995) címet kapott. Művészeti tevékenységének elismerését jelzi a többi között a Szentendrei Grafikai Műhely két ízben elnyert Nívó-díja (1986, 1989), a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt (1994), a Pest Megye Művészetéért-díj (1997), a MAOE Alkotói Nagydíja (2006) és a Munkácsy-díj (2006).

Balogh László élet- és pályatörténete Szentendre és a helyi festészet históriájának szerves részévé vált. A megnyitón, január 22-én, pénteken 18 órakor Konok Tamás, Kossuth-díjas festőművész méltatja pályatársa fél évszázados munkásságát. Közreműködik Kiss József színművész, Kovács Lóránt Liszt-díjas, Érdemes művész fuvolán, Zongorán kísér: Wolf Péter Erkel-díjas zeneszerző. A tárlat március 15-ig (hétfő kivételével) naponta 10–18 óraközött látogatható a MűvészetMalomban (Szentendre, Begányi u. 32.)

 

Címkék