Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Új nyitány – a Pannon Filharmonikusok jubileumi sorozata

Új nyitány – a Pannon Filharmonikusok jubileumi sorozata
Infovilág

Horváth Zsolt.Miközben illik emlékezni a múltra, a pécsiek az eltelt kétszáz esztendőt egyszersmind előretekintve ünneplik. Erről Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója beszélt a mai tájékoztatón, s „egy olyan új korszak nyitányával” példálózott, amely izgalmakat, meglepetéseket tartogat. Pécsett ugyanis napjainkban „zenei szentély” épül, s az új koncerttermet igazi alkotóháznak szánják, ahol „egymásra találhat komponista, előadó, befogadó és támogató egyaránt”.

Peskó Zoltán.Az új hangversenyterem átadásának időpontja egyelőre még ismeretlen, azaz a tervek szerint az idén szeptember 30-án vonulnának le az építők, ám a napokban lezáruló jogvitának kell még eldöntenie, hogy mikorra módosítják a határidőt. Jó jel viszont, hogy december 9-ére már van lekötött program, és ezt az építők is igyekeznek tiszteletben tartani. Horváth Zsolt igazgató elég gyakran föltűnik az építkezési területen, szorgalmasan fényképezi az emelkedő falakat, és mint újságírók előtt elmondta: úgy néz ki, hogy pár hónap múlva tető alá kerülhet a szerkezetkész épület. Utána a belsőépítészeken, az akusztikai szakembereken múlik, hogy mikor kezdődhetnek meg a próbák Peskó Zoltán zeneigazgatóval, vezető karmesterrel.

A „céldátum” tehát 2011. december 9. – ám az ünnepségsorozat már az idei, újévi hangversennyel elkezdődött, és száz héten át kétszáz alkalommal találkozhat a közönség a Pannon Filharmonikusokkal. Az események között szerepelnek hangversenyek, rádió- és televíziós beszélgetések és közönségtalálkozók is. Az ünnepségsorozat csúcspontja Pécs új hangversenytermének megnyitása lesz.

A múltat kiállítások idézik fel, emlékeztetvén majd az alapító-zeneszerzőre, Lickl Györgyre, egykori muzsikusokra és Pécs zenei múltjára. A Pannon Filharmonikusok a csaknem két év alatt kortárs művekkel is kedveskedik a közönségnek, a jövőt pedig a gyermekeknek, fiataloknak szánt koncertek, újszerű, digitális világunkra válaszoló programok és alkotói pályázatok jelzik.

Pécs zenei életében kétszázéves álom válik valóra a hangversenyterem megnyitásával. A létesítmény lehetővé teszi, hogy a baranyai megyeszékhely – a regionalizmus elve alapján – a „déli kulturális övezet” zenei központjává legyen. A Pannon Filharmonikusok olyan vezető vendégművészek fogadhatnak ott, akik eddig az infrastrukturális hiányosságok miatt kitértek a meghívás elöl. A terem alkalmas lehet arra is, hogy segítse a művészi műhelymunkát, olyan alkotások és előadások létrehozását, amelyek túlmutatnak egy „jó akusztikájú hangversenytermen”. De alkalmas lehet arra is, hogy közösségi események színtere legyen. A zenekar ezért egy a 19. század hangulatát idéző bált alapít, folytatja az újévi díszhangversenyek rendezését, koncerteket szervez a júniusi zeneünnepre, az októberi «zene világnapjára», valamint ünnepi hangversenyeket ad halottak napján, a karácsony és a húsvét idején. Új jeles eseményként megalapítja a Bálint napi koncertet, ami méltó és ízléses alkalmat ad az egyik legfontosabb emberi érzelem köszöntésére.

A közösségi terek, a nagyterem és több kisebb szekcióterem lehetővé teszi a gyerekprogramok barátságos megvalósítását. Új programsorozatként ifjúsági sorozat kezdődik octOPUS néven az iskolásoknak, Music by… címmel filmzenéken alapuló audiovizuális sorozat a fiataloknak, és a terem alakjára utalva „csigaház-program” a kisgyermekes családoknak szórakozási-tanulási lehetőségekkel. A Pannon Filharmonikusok összegyűjtötte Pécs városának kiemelt zenei emlékhelyeit, melyekre a város különböző pontjain kívánja felhívni a helybeliek, illetve a látogatók figyelmét. 

Budapestet sem hanyagolják el azonban pécsiek: folytatódik a Pannon Filharmonikusok öt estére tervezett hangverseny-sorozata a Művészetek Palotájában. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben az idén első ízben január 29-en vezényli a zenekart Peskó Zoltán.


Január 29., péntek, 19,30 órától
Liszt: Les préludes
Ravel: G-dúr zongoraverseny
Bartók: Táncszvit
Dohnányi: fisz moll szvit, op. 19.
Vezényel: Peskó Zoltán
Közreműködik: Csalog Gábor  -  zongora

Február 19., péntek, 19,30 órától
Wagner: Trisztán és Izolda — előjáték és Izolda szerelmi halála
Wagner: Siegfried — idill
Bartók: A kékszakállú herceg vára
Vezényel: Peskó Zoltán
Közreműködik: Meláth Andrea — alt,
Peter Mikulas — basszus

Március 7., vasárnap, 19,30 órától
Smetana: Haakon Jarl, op. 16
Haydn: C-dúr oboaverseny
Dvořák: 9., e-moll szimfónia (,,Az Újvilágból”), op. 95
Vezényel: Oliver von Dohnanyi
Közreműködik: Hadady László — oboa

Április 23., péntek, 19,30 órától
R. Strauss: Intermezzo — Keringő, op. 72
Mendelssohn: e-moll hegedűverseny, op. 64
Sibelius: 3., C-dúr szimfónia, op. 52
Sibelius: Lemminkäinen visszatérése, op. 22
Vezényel: Olari Elts
Közreműködik: Henning Kraggerud — hegedű

Május 14., péntek, 19,30 órától
Mozart: D-dúr (,,Haffner”) szimfónia, K. 385
Fazil Say: 3. zongoraverseny (,,Anatólia csendje”)
Brahms:  2., D-dúr szimfónia, op. 73
Vezényel: Peskó Zoltán
Közreműködik: Fazil Say — zongora

Címkék