Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Megújuló energiák – Napvölgy: egy kínai vállalkozó zseniális ötlete

Megújuló energiák – Napvölgy: egy kínai vállalkozó zseniális ötlete
Infovilág

A kínai milliárdos a Solar Valley (Napvölgy) makettjével.Kína a világ legnagyobb környezetszennyezője – elegendő, ha csupán a pekingi olimpia előtt érkezett képekre gondolnunk. Egy vállalkozó, Huang Ming most a zöld népköztársaság megteremtésén fáradozik. Az ökomilliárdos az ország északi részén egy városrészt akar kizárólag napenergiával kiszolgálni. A lakosság pedig repes az örömtől.

Huang Ming (51) vállalkozó, a „Himin Napenergia Csoport” főnöke abból él, hogy legfőképp napkollektorokat gyárt és árusít, amik a háztetőre szerelve meleg vízről gondoskodnak. Mielőtt cégét megalapította volna, kőolajipari kutatómérnökként dolgozott, és „mellékesen” kifejlesztett egy napenergiával működő vízmelegítőt. Nem telik bele tíz év, és egyike lesz Kína leggazdagabb embereinek.

Nagy álma, hogy Shandong tartomány mélyén létrehozza a Napvölgyet, egyúttal lerakja a majdan környezetbarát Kína alapjait. Elképzeléseinek kiindulópontja a Pekingtől gyorsvasúton mindössze kétórányira fekvő Dezsu (Dezhou), ami magyarul annyit tesz: Az erényesség földje. Egy jellegtelen milliós város, amit Kínán kívül aligha ismer a világ.

Oda tervezi Huang Ming 333 hektáron a kizárólag megújuló energiaforrásokat használó városnegyedét: lakóházakat, iskolákat, gyárakat, közösségi helyiségeket, kutatóintézeteket, parkokat, valamint egy szállodát – mindnek tetején napcellákkal. A hatalmas területen napenergiával működő villamosok ingáznak majd. A cég központja és a hotel már áll, társaságukban két gigászi kínai legyező mered az égre, hogy hamarosan napcellákat és fűtéscsöveket szereljenek rájuk. Éjszakánként színesen villognak.

Egyetlen ország sem lélegez ki magából annyi mérgező gázt a levegőbe, mint Kína. A vállalkozó azonban be kívánja bizonyítani, hogy korántsem ördögösség minden órában, minden áldott nap, minden héten szén-dioxid tonnák millióit megtakarítani. Néhány nem-kormányzati szervezet vendégeként Koppenhágában is megjelent, a klímakonferencia alkalmából mutatta be eljárását és azt, hogy országa számára miként lehetséges a környezetszennyezés mérséklése.

Ez már a 21. század:## az első épületek egyike.Kormányzati akarat ugyanis egyelőre csak a szavak szintjén mutatkozik meg, tettekben kevésbé. Ha azonban – jelentette ki – a magántőke nemcsak közvetlen haszonra tör, hanem felelősséget is érez az emberiség iránt, akkor ő meg tudja mutatni az utat. „Meglátják, hamarosan eljön az idő, amikor Kína jó példával szolgálhat a fejlett iparú országoknak: mi leszünk a világ legnagyobb napenergia-használója. Ehhez persze az is kell, hogy ismét süssön a nap, a városok ne burkolózzanak szmogfelhőkbe” – hangsúlyozta Huang Ming.

 

Címkék