Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 3. Az év 124. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739406. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Gazdaságdiplomácia: Törökország és a Balkán a fókuszban

Infovilág

Magyarország növekedéséhez elengedhetetlen a külföldi működő tőke, aminek egy személyre jutó mértéke közép- és kelet-európai összehasonlításban Magyarországon a legmagasabb.

A gazdasági tárca hazánk regionális versenyképességének növeléséért vezette be a nagy beruházások egyedi támogatási rendszerét. A 2004 óta megkötött 75 támogatási szerződésben a vállalatok összesen 1404 milliárd forint értékű beruházás megvalósítását vállalták, és kis híján 33 ezer új munkahelyet hoztak létre. A többségi külföldi tulajdonú magyarországi vállalatok jó ötszázezer munkavállalót foglalkoztatnak.

Az első félévben Magyarország 46 új befektetési projektet mondhatott magáénak: 13 gyártó-, 11 a kiskereskedelmi, 7 a marketing-, 5 az üzleti tevékenység ágazatban valósul meg. A legnagyobb értékű beruházás Dél-Koreából (88,9 millió euró), Ausztriából (77,5 millió euró befektetés) és Hollandiából (45,3 millió befektetés) érkezett.
 
A Magyarországra irányuló közvetlen tőkebefektetések mellett elsődleges kérdés a további exportpiacok felkutatása, a magyar vállalkozások külpiaci lehetőségeinek bővítése, az intenzívebb külföldi kapcsolatépítés. Az idén megrendezett gazdasági vegyes bizottsági ülések nagymértékben segítik az új piacok felkutatását. E tárgyalások tárják fel azon üzleti területeket, ahol sikereket könyvelhetünk el a jövőben. Így például további lehetőségei kínálkoznak hazánknak Törökországban a járműipar, az energetika, a környezetvédelem, valamint az ivó-, a szennyvíz- és hulladékkezelési technológiák területén.

Emellett a Balkán országai is számos kiaknázatlan területet rejtenek, ezért a régió elsőséget élvez Magyarország gazdaságdiplomáciai tevékenységében. Montenegró első számú külföldi befektetőjeként hazánk törekszik a két ország még szorosabb gazdasági együttműködésének a kialakítására. Ezt a célt szolgálja a gazdasági tárca és az ITD Hungary Zrt. által közösen létesített, Podgoricában 2009 szeptembere óta működő Információs Pont is.

Címkék