Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 22. Az év 143. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739425. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Holnaptól új menetrendek vasúton, buszon – megszüntetendő párhuzamosságok

Holnaptól új menetrendek vasúton, buszon – megszüntetendő párhuzamosságok
Infovilág

A Regionális Közlekedési Szakbizottságok (RKSZ) felállítására a helyközi közösségi közlekedés átalakításáról szóló augusztusi kormányhatározat adott megbízást. A testületek megalapításával a helyi érdekeket, igényeket közvetlenül érzékelő és hatékonyan képviselő új szereplő jelent meg a menetrendek előkészítési folyamatában. A több körben, aprólékos részletességgel lezajlott egyeztetési eljárás így valóban hosszabb volt a megszokottnál, azonban az új menetrendek közzétételének minisztériumi oldalról nincsen akadálya.

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium határozottan cáfolja azokat az állításokat, amelyek szerint a szaktárca nem rendelte volna meg a személyszállítási közszolgáltatást az autóbuszos társaságoktól. A minisztérium minden érintett vállalatnak megküldte az aláírt megrendeléseket. A buszos menetrendek véglegesítése egyes Volánok csekély együttműködési hajlandósága miatt húzódott el.

A szaktárca menetrendi koncepciója szerint a megfelelő szolgáltatási színvonalat kínáló országos távolsági vasútvonalakkal párhuzamos buszjáratokra nem adna megrendelést. Így nem közlekednének közvetlen autópályás gyorsjáratok pl. Budapest és Győr, Budapest és Miskolc vagy Budapest és Nyíregyháza között. Az érintett Volán-vállalatok azonban fenntartották igényüket ezekre a viszonylatokra is. A megrendelést végül azzal a kompromisszummal adta meg a tárca, hogy a menetrendváltással még nem szűnnek meg ezek a járatok, azonban fokozatos kivezetésükről már januárban egyeztetések kezdődnek. A minisztérium nem tett le az indokolatlan párhuzamosságok megszüntetésének, az utasok vasútra terelésének szándékáról e viszonylatok esetében sem. Döntését annak kockázatát mérlegelve hozta meg, hogy a vasúti és buszos menetrendek egyidejű változása miatt a közösségi közlekedés helyett többen ülnének át autóra. A buszjáratok későbbi, több lépcsős leállításával az utasoknak lesz idejük megismerkedni az új, vonzóbb vasúti kínálattal.

Az egyeztetések még a múlt napokban is hoztak változást a korábban meghirdetett vasúti menetrendben. Az eredeti elképzelésekkel szemben így a Hegyeshalom–Rajka vonalszakaszon részlegesen mégis fenntartja a vasúti személyszállítást a szaktárca 2010-ben is. A vonalon vasárnaptól négy járatpárban közlekednek vonatok a reggeli és késő délutáni hivatásforgalmi csúcsidőszakokhoz igazodva. E villamosított vonalszakasznak jelenlegi, rendkívül alacsony utasforgalma ellenére a későbbiekben a nemzetközi vasúti közlekedésben lehet szerepe. Változatlan menetrenddel fennmarad a személyközlekedés a Balatonfenyves–Somogyszentpál keskeny nyomtávú vasúton. A vonal forgalmának autóbuszos pótlása csak nagy kerülővel, a vasútit jócskán meghaladó menetidővel vagy egy sorompóval lezárható magánúton lett volna megoldható. 

A minisztérium az érintett önkormányzatokkal együttműködésben keresi a jellegénél, használati céljánál fogva a MÁV tevékenységébe nehézkesen beilleszthető vonal egyéb hasznosítási lehetőségeit. A két döntéssel a decemberi menetrendváltást követően is járnak tehát vonatok Hegyeshalom és Rajka, valamint Balatonfenyves és Somogyszentpál között.

Címkék