Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Miklós napi pálinkaünnep a mezőgazdasági múzeumban

Infovilág

Egy palack barack.Nem kellett tehát guggolva átmenekülni a lépcsősor előtt azoknak, akik részt vettek a II. Szent Miklós pálinka ünnepen a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. Barackból szilvából, körtéből, szamócából, szederből, bodzából, somból, vadkörtéből s egyéb vad- és nemesített gyümölcsökből készült nedűk illatát, zamatát vethették össze a meghívottak. Kiderült: semmiféle hozzáadott anyag sincs bennük. Csak a hazai föld ásványi anyagai és a napfény ízesíthetik a gyümölcsöt. Főzéskor is csupán a szaktudás és az ellenőrzött technika járulhat a végtermék minőségéhez. A szigorú követelményekre jellemző, hogy jócskán megnőtt a keresletet a nemzeti parkok szavatoltan vegyszertől mentes, vadon nőtt gyümölcsei iránt.

Csak cseppenként, mint az orvosságot...Nagyot nőtt most a jó pálinkák becsülete. A múlt négy év legjobbjai helyet kaptak a múzeum egyik tárlójában. Egyelőre a Zsindelyes Pálinkafőzde 2006-i szederpálinkáját, a Bolyhos és Fia Bt. 2007-i cigánymeggy-pálinkáját, a Szicsek Pálinkafőzde tavalyi ágyaskörte-pálinkáját, valamint a Prekop Pálinkafőzde göncibarack-pálinkáját minősítették megőrzendő nemzeti kincsnek. Dr. Fehér György  főigazgató szerint idővel impozáns látvány lesz az ország különböző tájegységeire jellemző gyümölcsökből főzött kiváló italok sokasága. A múzeum bemutatja majd a nemes hazai pálinkák létrejöttének folyamatát is a gyümölcstermeléstől a főzésig, a minőséget garantáló ellenőrzésekig

Lovász Sándor, a rendezvény főszervezője, meg az agrárszférából érkezett (különféle pártállású) országgyűlési képviselők elmondták: idővel remélhetően a pálinka is megbecsülést szerez hazánknak a világban. Sok honfitársunknak adna ez a mainál több munkát, megélhetést, megbecsülést.

Címkék