Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az újságíró archívumából – Mittag a legfőbb hamisító

Infovilág

Erich Honecker pártfőtitkár és államfő## Günter Mittaggal. De hiszen te utasítottál a hamisításra!Ez alkalommal a bel- és külpolitikailag különösen turbulens, a történelem menetét meghatározó 1989 ősze történéseit fölelevenítő egyik összefoglalóját adja közre. Az alábbi írás az akkor rangos és mértékadó napilapként ismert Magyar Hírlap 1989. november 16-i számában jelent meg. Fogadja érdeklődéssel, kedves Olvasó!

Megnevezték a legfőbb hamisítót – látványos, népszerű intézkedések

Kiküldött munkatársunk, Kulcsár László jelenti az NDK-ból:

Óránként érik meglepetések az embereket az NDK-ban. A már elképzelhetetlenül nyitottá, nyílttá és őszintévé vált tömegtájékoztatás – az írott és a nyomtatott sajtó egyaránt – önti a szenzációkat.

A statisztikai hivatal elnök azonnali hatállyal elrendelte: ezentúl tilos a népgazdaság, a társadalom helyzetéről szóló jelentések szépítése, meghamisítása. Tarthatatlan az eddigi, több évtizedes gyakorlat, amikor ís derűs, rózsaszínű, a politikusokat, szakembereket, a külföldet, de leginkább az NDK lakosságát félrevezető „győzelmi jelentések" láttak napvilágot. A keletnémet állapotok legfőbb meghamisítóját is megnevezte a statisztikai hivatal elnöke. Günter Mittag, az évtizedekén át az ország gazdaságának mindenható „karmestere". Honecker jobbkeze minden valamirevaló statisztikai jelentést saját kezűleg szerkesztett át. A néhány héttel ezelőtt kibuktatott PB-tag és KB-titkár egész bekezdéseket húzott ki az ország állapotáról szóló dokumentumokból, azzal az utasítással, hogy az NDK-ról csak pozitív képet nyerhet ország-világ.

Stoph eddigi miniszterelnök bűnös módon megszegte kötelességét a kormány élén – veti a Honecker-éra kiérdemesült tisztségviselője szemére a Nemzeti-Demokrata Párt központi lapja. Egy másik sajtójelentés a parlament minap leváltott elnökét, Horst Sindermannt bírálja: az utolsó pillanatig akadályozta a Népi Kamara sürgősségi alapon való öszzehívását, ez is az oka az NDK-beli fejlemények elmérgesedésének, az erőszak októberi tombolásának. Az ifjúsági szövetség napilapja szerdán is szenzációval szolgált: az NDK minisztertanácsa titkárságának az utasítására építettek szaunás-kandallós villát Berlin zöldövezetében az egyik fejes fia számára. A héten kellett volna beköltöznie az állampénzen emelt „kacsalábon forgóba". Most már aligha teszi ezt az ifjabb Kleiber „elvtárs".

Azonnali hatállyal lemondott szerdán az NDK természet- és környezetvédelmi társaságának az elnöke is. Thomasius professzor azzal indokolta a lépését, hogy az eddigi rengeteg kényszerű megalkuvás után helyzete önmaga előtt is tarthatatlanná vált. A környezetvédelem egyébként mind forróbb üggyé válik az országban, ahol a hamis statisztikai adatszolgáltatásnak „köszönhetően" bűnös módon elhanyagolták a törvényes előírásokat – mutatnak rá nem csupán ellenzéki, hanem szakmai körökben is. Ezentúl a hivatalos környezetvédelem a társadalmi szervezetekkel, az NDK-ban is erősödő zöldekkel.

Sürgős intézkedéseket kell hozni az NDK-beli erdőirtások megállítására – hangzott el egy tegnapi rádióműsorban. A savas esők és a lelkiismeretlen erdőgazdálkodás következtében egyébként is pusztuló, ritkuló erdőségeket a mindenáron való keményvalutaszerzés is irtja. Éppen ezért be kell szüntetni az NDK-ból a fakivitelt. Követelték, hogy azonnal zárják be az intershopokat, ahol csak valutáért lehet vásárolni.

Ugyancsak szerdai jó hír: azonnali hatállyal megszüntetik a Müritz-tó kelleti partján és másutt található, szigorúan őrzött és a költségvetésből fenntartott állami vadászterületeket, és mindenki számára bejárható nemzeti parkokká alakítják át őket.

A mind reményteljesebbé váló NDK-beli helyzet iránti bizalmat bizonyítja: megkezdődött a Nyugatra távozott keletnémetek egyelőre „szégyenlős" visszaáramlása. A Vöröskereszt és a hatóságok igyekeznek a visszatérők ügyét a lehető legemberségesebben kezelni, így is enyhítendő az egész társadalmat a legfájóbbán érintő probléma, a mintegy negyedmilliós idei emberveszteség egyhamar nem felejthető keserű hatását.

Címkék