Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Melina Mercouri-díj: EU-elismerés Pécsnek

Melina Mercouri-díj: EU-elismerés Pécsnek
Infovilág

A nemzetközi szakállamtitkár szerint „az EKF-programsorozat megrendezésével Pécs és Budapest szimbiózisa valósult meg”. A magyar kulturális diplomáciának kiemelkedően fontos, hogy a programtámogatást Pécs egy összegben kapja meg az évad kezdete előtt.

Csák kiemelte: az elismerés nem automatikusan járt, hanem számos tárgyalás eredményként kaphatta meg a város. Páva Zsolt, Pécs polgármestere szerint a Melina Mercouri-díj jelkép értékű, bizonyítja: a város arra törekszik, hogy méltó módon viselje 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa címet.


A polgármester köszönetet mondott elődeinek, Toller Lászlónak és a tavaly elhunyt Tasnádi Péternek, hiszen az ő munkájuk nélkül nem valósulhatott volna meg a Pécs Európa Kulturális Fővárosa programsorozat.

Melina Mercouri.A 15 esztendővel ezelőtt elhunyt Melina Mercouri görög kultuszminiszter kezdeményezésére indította el 1985 júniusában a Kulturális Miniszterek Tanácsa az akkor még Európa Kulturális Városa címet viselő programot, ami az európai polgárok egyik kedvencévé vált, és jól mérhető gazdasági, társadalmi és kulturális fejlődést indított el az adott városban éppúgy, ahogy az érintett régió egészében is.

Az akkori görög kultuszminiszter 1983-ban Athénba hívta a közösségbeli kollégáit, hogy hangot adjon azon véleményének, amely szerint a kultúra nem kapja meg azt a kellő tiszteletet és odafigyelést, ami megilleti. Kifejtette: a művészeteknek és a kulturális szektorban tevékenykedő embereknek ugyanúgy jelen kellene lenniük a közszférában, mint a gazdaságnak, a gazdasággal foglalkozóknak, a politikának és a politikusoknak. Erre a problémára mintegy válaszként született meg az Európa Kulturális Fővárosa-akció gondolata, melyet a görög színész- és politikusnő az imént említett találkozón terjesztett az illetékes miniszterek elé.

Felszólalásával meggyőzte kollegáit, hogy évente egy várost nevezzenek ki Európa Kulturális Városának. A programsorozat célja, hogy az európai városok kulturális és művészeti sokszínűségét demonstrálja, valamint hangsúlyozza közös kulturális örökségüket és ezek kreatív erejét. A kultúra sokszínűségén és különbözőségén kívül a programnak nagy súlyt kell fektetnie az adott kultúrák kölcsönös megismerésének és megismertetésének segítésére. E célkitűzésekkel próbál a program megfelelni az őt életre hívó alapgondolatnak, miszerint az egyes nemzetek közeledésének egyik módja, ha megismerik egymás kultúráját.

A szépséges Melina Mercouri az Akropolisz előtt.Melina Mercouri javaslata alapján a Tanács 1985. június 13-án fogadta el a programtervezetet, és így útjára indulhatott az azóta is nagysikerű programsorozat. A címet elsőként a kultuszminiszter asszony szülővárosa, a görögországi Athén kapta 1985-ben.

A Bizottság programtámogatás formájában juttatott 500 000 eurót a kulturális fővárosoknak; az idén azonban új eljárásrendet vezettek be: hogy a teljes összeg az évad kezdete előtt kifizethető legyen, továbbiakban a programtámogatást díj formájában adja oda a városoknak. A díj az Európai Bizottság Oktatási és Kulturális Főigazgatósága által létrehozott Monitoring és Tanácsadó Testület javaslatára ítélhető oda a kulturális programok eredményes előkészítésének jutalmaként.

Pécsnek (és a 2010-i másik két EKF-városának), a kulturális fővárosok közül elsőként kemény megmérettetésben kellett megfelelnie, hogy a díjra érdemesnek tartsák a döntéshozók. Ennélfogva a megbecsülés még nagyobb: a magyarországi város az addigi összeg háromszorosát, 1,5 millió eurót fordíthat a jövő évi kulturális-művészeti programok egy részének megvalósítására.

Címkék