Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Dalszínház az Andrássy úton – programok az év végéig

Infovilág

Sári József Napfogyatkozás című operájának premierjét 2000-ben, a németországi Pforzheimben tartották. A német nyelvű librettóra komponált darab sok szállal kapcsolódik a magyar történelemhez és kultúrához. Az Arthur Koestler életéről [született Kösztler Arturként, (Budapest, 1905. szeptember 5. – London, 1983. március 1.), regény- és újságíró, társadalomfilozófus, polihisztor] szóló szövegkönyvet Elisabeth Gutjahr jegyzi, a darab német címe (Sonnenfinsternis) Koestler híres regényére (Darkness at Noon – Sötétség délben) utal. Maga az opera azonban nem a regény színpadi adaptációja, hanem valóságos vagy "akár meg is történhettek volna" típusú események története. Tizenegy jelenet, melyben 1914-től és 1983-ig – Koestler gyermekkorától az író öngyilkosságáig – filmszerűen peregnek az események. Dokumentumszínház – operai köntösben. (Karmester: Hamar Zsolt, rendező: Kovalik Balázs.)
 
November 30-án hat jazz zenész, Dés László, Borbély Mihály, Balázs Elemér, Horváth Kornél, Kaltenecker Zsolt és Lantos Zoltán művei szerepelnek a programban, amelyekre az Operaház fiatal balettművészei (Bajári Levente, Kerényi Miklós Dávid és Venekei Marianna) készítettek koreográfiákat. Különleges estére számíthatunk, hiszen a muzsikusok a színpadon játsszák el a balettzenéket, így teljes komplexitásában jelenik meg a zene és tánc ezekben a kortárs balett-etűdökben.

Az Operaház a magyar balettművészet korszakos koreográfusa, Seregi László 80. születésnapját népszerű Shakespeare-trilógiájának egyik darabjával, A makrancos Kata előadásával ünnepeli december 12-én. Öt nappal később, december 17-én pedig ezernél több óvodást és kisiskolást lát vendégül a dalszínház. A két éve indított "Kiskarácsony" programra olyan gyerekeket várnak, akik még sosem jártak itt, és e lehetőség nélkül minden valószínűség szerint nem is jutnának el. Az ajándékműsor által a legifjabbak megismerkedhetnek az opera és a balett műfajával.

Aki pedig a világhírű Komlósi Ildikóra kíváncsi, december 18-án a Don Carlosbanhttp://www.opera.hu/index.php?module=szemelyadat&szemelyId=33169 hallhatja. Verdi művét új betanulásban viszi színre az Operaház. (Erzsébet királynő szerepében: Lukács Gyöngyi.)


Operakedvelőknek érdemes ellátogatni a Vígszínházba is. Mozart Varázsfuvoláját december 25-én, illetve 27-én mutatják be. A premiert 24 további előadás követi. Marton László rendezése a világhírű díszlettervező, Michael Levin által tervezett színpadképben valósul meg.

Címkék