Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Graphifest – Arany Rajzszög-díj és kiállítás

Graphifest – Arany Rajzszög-díj és kiállítás
Infovilág

Az Erzsébet téri buszpályaudvart 1949-ben egyetlen év alatt építették fel. Ott állt Budapest kellős közepén, mint restaurált modernista műemlék, amelynek 2003-ban fontos funkciót találtak. Ez legyen a Design Terminál, a dizájn, az innováció, a kreatív ipar találkozásának, a nemzetközi tendenciák és a hazai eredmények bemutatásának helyszíne, ezzel a magyar tervezői szakmák gazdaságot és kultúrát előmozdító munkájának katalizátora!

Szerencsésebb országokban nemcsak szellemi műhelyek, de cégek, sőt komplett iparágak virágoznak fel egy jól működő dizájnközpont holdudvarában. Ezért is örvendetes, hogy 2009 őszén a jelen vizuális kultúráját leginkább meghatározó szakma – igaz, még csak ideiglenesen –, birtokba vehette az épületet, hogy a Graphifest végre méltó otthonába kerülhessen.

A Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok társasága (MATT), a Magyar Grafikai Stúdiók Egyesülete (MGSE) és a Design Terminal Nonprofikt Kft. 2009-ben „Zavar? Tervezd át!” jelszóval hirdette meg a 8. Aranyrajzszög-díj pályázattal egybekötött rendezvényét.

Az eseményt Orosz Márton művészettörténész nyitotta meg. A nyilvánosság iránti elkötelezettség, a szakmai elkötelezettséggel társuló profizmus, és a pontosan kiszámított reklámhatás érhető tetten az MGSE által díjazott, a szakma elismerését egy jelképes arany rajzszög formájában elnyerő alkotásokban – mondta. – A Graphifest közös ünneplésre invitálja a szakma képviselőit, hiszen a MATT által a „Zavar? Tervezd át!” jelszóval meghirdetett pályázat és kiállítás célja, hogy a tömeges képtermelés által sémákba kényszerített alkalmazott grafika felszabaduljon.  Szükség van arra, hogy ezekben a „másként is lehet” kívánalmával megszülető alkotásokban a morális, nevelő szándék is tükröződjön, a megszülető tervek pedig a környezet és az ember egységét kereső közösségi művészet inspirálójává válhassanak! Ha megváltoztatni nem is tudják, de zsinórmértékül szolgálhatnak a mindennapokat elárasztó, igénytelen betűhasználat fullasztó, harmóniátlan zsákutcájában. Ebben a folyamatban a láthatatlan jelenlét, az avatatlan szemeknek elsőre nem észrevehető élettani tényező az, amelyben a tipográfus-tervező munkája értelmezhető. Egy rejtett kommunikációs csatornáról van tehát szó, a művészi közvetítés problémájáról, és ez foglalja keretbe a művész – megrendelő – közönség kapcsolatának hármasságát.

A reneszánsz értelemben vett mecenatúrának, vagyis a megrendelő kívánságát betöltő képkészítés hagyományának modern örököse az alkalmazott grafika lett. Vizuális adathordozóként ugyanis kora szociális és gazdasági struktúrája egyfajta szeizmográfjának is tekinthető. A tipográfia valódi értelme nem más, mint a világ őszinte, de minden eszményítésnek ellenálló gazdagítása.

A „Zavar? Tervezd át!” díjait Auth Attila Ferenczy-díjas grafikusművész, egyetemi adjunktus adta át. A MATT fődíját Szabó Márton nyerte, különdíjban részesült Diósi Réka és Borzák Márton.


A Magyar Grafikai Stúdiók Egyesülete által létrehozott Aranyrajzszög-díj és a hozzá kapcsolódó kiállítás a hazai tervezőgrafikának évről-évre a legfontosabb eseménye. A 8. Aranyrajzszög-pályázat díjainak kiosztását F. Orosz Sára keramikus művész vezette be, majd Futó Tamás, az MGSE elnöke emlékezett meg az előző díjátadásokról, és köszönte meg kollégáinak a munkáját, majd Lőrincz Attila alelnök és Auth Attila grafikusművész társaságában átadta a díjakat. Ebben az évben az egyesület úgy döntött, hogy a szokásos négy kategória mellett két másik díjat is odaítél.

Az idén másodszor kiosztandó «A magyar tervezőgrafikáért» díjat Lelkes László Munkácsy-díjas grafikusművész, egyetemi adjunktus, a MATT egyik alapítója és elnöke vehette át.

Az idei alapítású, «Az év grafikai stúdiója» díjat elsőként a Corvus Design Kreatív Ügynökség (tulajdonos Varga Ferenc tervezőgrafikus és stratégiai vezető, Kecskeméti Magdolna, Vékes Balázs, Nagy Attila, Kukta Béla, Csáfordi László és mások) kapta.

A hagyományos négy odaítélésűből a Kulturális Díj Baráth Dávidnak jutott a Boook Publishing cégarculat tervéért, a Bereznay Tamás: Mai magyar konyha című könyvért, a Finta Stúdió és a G13 Art Gallery arculattervéért. A szuverén tervezőgrafika díja Fákó Árpádnak ítéltetett oda a Húshangok című vaskos kötet és CD-mellékleteinek arculattervéért.

Az utóbbi évek kiemelkedő tervezőgrafikai tevékenységéért járó arany rajzszöget Kathi Zsolt kapta a többi között a Bonbonita családok csomagolás arculatának kialakításáért, a Royal vodka team munkában létrehozott arculatáért, a Hotel Nemzet, a Hotel Carat Budapest, a Cashline Corner, és Balogh Dorottya arculattervekért, a HipeRV és MTV Storyboard kiadványterveiért...

Az Életmű Díjra ez évben Molnár Kálmán grafikusművészt, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége tervezőgrafikai szakosztályának elnökét, a Magyar Képzőművészeti Egyetem volt tanszékvezető tanárát tartották érdemesnek. Az ő munkásságához az 1970–80-as években rangos plakátművészeti tevékenység kapcsolódik (Woyzeck, A vád, Petruska, Ripacsok, Bernarda Alba háza stb.). Ő jegyzi a Magyar nyelvemlékek grafikai sorozatot, a Magyar Kulturális Hét Hollandiában című kiállítás plakátjait. Évtizedek óta ő a Békéscsabai Tervezőgrafikai Biennálé egyik „motorja”.


Az ünnepség záró eseményeként a jelenlévők megtekintették a kicsit zsúfoltan elhelyezett kiállítási anyagot. Ezt az érdeklődők november 29-ig, naponta 10–18 óra között nyugodtabban is megtehetik az Erzsébet téri egykori autóbusz-pályaudvar pénztári és várócsarnokában.

A Graphifest keretében ugyanitt dizájn-fórumokra is sor kerül hétfő esténként hat órai kezdettel. November 9-én a Film, színház grafika témakörben Réz András esztéta moderálásával; 16-án Alkalmazott önmegvalósítás címmel Becker György reklámpszichológus vezetésével; 19-én Játékfejlesztés és virtuális valóság témával; 23-án Arculattervezés 2009 címmel Mélyi József; november 30-án pedig a Szerzői jog a tervezőgrafikában ugyancsak Mélyi József moderálásával.

Címkék