Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. június 1. Az év 153. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739435. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Glutén- és laktózérzékenység – új népbetegségek a láthatáron?

Glutén- és laktózérzékenység – új népbetegségek a láthatáron?
Infovilág

Napjainkban egyre több a krónikus emésztési zavarokkal járó glutén-érzékenységben, azaz cöliákiában, hétköznapi néven lisztérzékenységben, illetve tejcukor-érzékenységben, más néven laktóz-intoleranciában szenvedő beteg. Mindkét kór jellemző tünete a hasfájás, hasi görcs, puffadás, hasmenés, émelygés, ami hosszabb távon fogyáshoz, kedvetlenséghez, ingerlékenységhez vezethet.A múlt fél évszázadban megnégyszereződött a liszérzékenyek száma. A glutén-érzékenység tulajdonképpen nem más, mint egy felszívódási zavar, amikor a szervezet ellenanyagot termel a glutén lebontását végző enzim ellen. Balaicza Erika belgyógyász szakorvos véleménye szerint a betegség azért különösen veszélyes az emberi szervezet számára, mert az esetek mindössze nyolcada mutat tüneteket, és teszi lehetővé a korai felismerést. A betegség a gyerekeknél a leggyakoribb, az érintettek csaknem háromnegyede nő.

Világszerte, így Magyarországon is egyre nagyobb a cöliákiában szenvedők aránya, a rejtett, más néven lappangó érzékenyeket is figyelembe véve pedig valószínű, hogy hazánk lakosságának egy százaléka érintett. A glutén-érzékenység többnyire öröklött, cöliákiás betegek elsőfokú rokonainak mintegy tizede glutén-érzékeny. A szakértő hangsúlyozza, hogy a cöliákiában szenvedőknek egész életükben szigorú, gluténmentes diétát kell tartaniuk, azaz nem fogyaszthatnak a gabonafélékben (búza, rozs, árpa, zab) található glutént tartalmazó élelmiszereket.

A laktóz-intolerancia még szélesebb körben elterjedt érzékenység, a világ lakosságának többsége ugyanis érintett. A betegség oka a tejcukrot lebontó enzim, a laktóz hiánya, illetve elégtelen működése. A glutén-érzékenységgel szemben a laktóz-intolerancia nem kíván szigorú diétát, a teljes tejcukor-érzékenység pedig igen ritka, így nem szükséges feltétlenül a tej és tejtermékek teljes mellőzése. Az érzékenység foka és a tünetek erőssége egyénenként változó.

A betegségek szűrése többféle módon történik. Javasolt a glutént és laktózt nem tartalmazó élelmiszerek kísérleti jelleggel történő elhagyása, valamint ételnapló vezetése a tünetek megfigyelése céljából. Glutén-érzékenység esetén gyakran alkalmaznak speciális vizsgálatokat is: vérvételkor a vérben található speciális ellenanyagok kimutatását végzik, gyomortükrözéskor a vékonybél felső szakaszából vett mintát vizsgálják.

Címkék