Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Életmentő víztisztító a fejlődő országoknak, katasztrófa sújtotta vidékeknek

Életmentő víztisztító a fejlődő országoknak, katasztrófa sújtotta vidékeknek
Infovilág

A Vestergaard Frandsen dán cég elsősorban a fejlődő országok számára gyárt betegség-megelőző termékeket, és a BASF poli-éter-szulfon alapú műgyantáját tartalmazó szűrővel szereli fel a víztisztítókat. A rendszer nem csupán könnyű és egyszerűen használható, hanem nagyon olcsó is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente mintegy 1,8 millió ember hal meg hasmenéses betegségekben, és világszerte több mint egymilliárd nem jut tiszta ivóvízhez. Az UNICEF adatai szerint 15 másodpercenként meghal egy gyermek vízhiány, illetve a rossz higiéniai körülmények miatt.

A hordozható víztisztító berendezések használatával a szennyezett víz által okozott, a gyomrot és a vékonybelet érintő (gasztrointesztinális) megbetegedések aránya drasztikusan csökken.

A berendezés által tisztított vizet az EPA, az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hatósága megvizsgálta és emberi fogyasztásra alkalmasnak minősítette. A víztisztítókat természeti katasztrófa által érintett övezetekben könnyen és gyorsan lehet szétosztani. A berendezés gyártója, a Vestergaard Frandsen civil szervezetekkel együttműködve juttatta el a készülékeket pédául a ciklon és zavargások sújtotta Burmába tavaly májusban, majd pedig a kínai földrengés által érintett övezetekbe, 2008. augusztusban.

A használóbarát, műanyagból készülő LifeStraw Family víztisztítóval távoli falvakban élő családok nagy mennyiségű tiszta ivóvizet tudnak előállítani a helyben hozzáférhető, ám szennyezett vízből. A berendezés lelke a 30 cm hosszú, Ultrasonból készült szűrőmembrán-köteg.

A hajszálvékony membránszálak mikropórusain csak a tiszta víz folyik át. A membránok ugyanis kiszűrik a vírusokat és baktériumokat az ivásra eredeti állapotában alkalmatlan vízből (folyóvíz, tóvíz, esővízgyűjtő hordók, pocsolyák).
 
A Vestergaard Frandsen 50 évvel ezelőtt jött létre, és mára a betegségek terjedését megelőző és ezáltal életmentő termékek világszerte vezető gyártójává lépett elő.

A BASF a világ vezető vegyipari vállalata. Termékválasztéka a vegyszerektől, műanyagoktól, a speciális adalékokon, mezőgazdasági termékeken és finomvegyszereken át a nyersolajig és földgázig terjed. Fontos szerepet játszik a környezetvédelem és klímaváltozás, energiahatékonyság, élelmezés és mobilitás megoldásában.

 

Címkék