Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 16. Az év 137. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739419. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Magyar–japán bélyegkisív matyó mintával, Fujival, tealevéllel

Magyar–japán bélyegkisív matyó mintával, Fujival, tealevéllel
Infovilág

Csak tiszta forrásból! Ez a bartóki idézet a jubileumi év jelszava, hiszen mind a távol-keleti, mind a közép-kelet-európai ország híres hagyományainak őrzéséről, ápolásáról. A világhírű magyar zeneszerző hitvallását tartotta szem előtt Berky Péter grafikusművész is, amikor megtervezte a Magyar Posta új, hat bélyeget tartalmazó kisívét. A képeket perforáció választja el, melyek együtt egy „H” betűt jelenítenek meg. A magyar motívumokat a Néprajzi Múzeumban őrzött butella és egy mezőkövesdi gyűjteményben található matyó hímzés képviseli. Középen – a Bélyegmúzeum fotósa, Hajdú József felvétele alapján – a Motoko Ishii tervei szerint kivilágított Erzsébet-híd látható.

A japán képeken a tokiói nemzeti múzeum tealevél-tároló edénye, a kimonó mintázata, az Erzsébet-híd fölött pedig – Yukio Ohyama fotója alapján – a japánok szent hegye, a Fuji látható. Az alkalmi boríték grafikáján a kisív keretrajza teljesedik ki, a hozzá illő bélyegzőn a diplomáciai kapcsolatokra utaló író kéz látható. A 60 ezer példányban megjelenő kisív a Pénzjegynyomdában készült. Az ugyanezen a napon Japánban megjelenő kisív annyiban különbözik a magyartól, hogy jobb oldalán egy keresztszemes terítőmintán még négy bélyegkép található. Kettő a Parlamentet, kettő egy-egy herendi porcelánt ábrázol. A kisívet Morita Motoharu japán grafikus tervezte.        

A Magyar Posta azért választotta az új kisív kibocsátásának színhelyéül a Bélyegmúzeumot, mert a magyar gyűjtemény a világ – feltehetően – leggazdagabbja. Egyedülálló  módon minden ország minden bélyegtípusát őrzi az 1930-ban alapított múzeum. Egyebek között megtalálható benne a világ első japán bélyege is. Bár ez az első közös magyar–japán bélyegkibocsátás, a Felkelő Nap Országa már azelőtt is megjelent a hazai miniatűr alkotásokon. 1971-ben híres japán fametszeteket ábrázoló alkalmi bélyegsorozatot adott ki a posta.       
 
A magyar–japán közös kisívet Budapesten Szűts Ildikó, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója bocsátja forgalomba. A japán kisívet Norio Kitamura, a Japán Posta elnök-vezérigazgatója mutatja be, akinek vezetésével először tartózkodik Budapesten ilyen magas rangú postai küldöttség a távol-keleti országból.        
 
Berky Péter grafikus 2004 óta tervez bélyeget a Magyar Postának. Mára, több mint 20 kiadásban, mintegy 70 bélyegtervét adta ki a társaság. Ezek a munkák is láthatók az alkalomra nyíló kamarakiállításon, melyen Morita Motoharu japán bélyegtervező művésszel együtt mutatkozik be.

Ugyanerről a japán posta honlapján is olvashatnak.

Címkék