Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Lottó Ottó és Fabulon – plakátok a szocializmusban

Lottó Ottó és Fabulon – plakátok a szocializmusban
Infovilág

Néhány éve az "Utca képeskönyve" címmel láthattunk kiállítást, ennek folytatásaként rendezte meg a múzeum a mostani tárlatot, de ígérete szerint később keresztmetszetet kapunk majd a napjainkig ívelő időszak plakátművészetéből is.

Ami a mostani "Nyitunk..." című kínálatot illeti: igazi szoc-deko dizájn a javából – ráadásul jól beleillik a jelenlegi retro divatba. A plakátokon a negyven felüli korosztály stílusirányzatával találkozhat: az ötvenes, hatvanas, hetvenes és nyolcvanas évek reklámozott áruival, üzleteivel, szlogenjeivel. A plakátok felidézik az akkori utcák hangulatát, a kinagyított fotókon a kor jellegzetes üzletportáljait, a korabeli árukkal berendezett kirakatokat csodálhatjuk meg.

Nem voltak harsányak, tolakodóak ezek a reklámok, hirdetések, inkább grafikailag igényesek és szellemesek. Nincs bennük agresszivitás, mindenáron való fogyasztásra való ösztökélés. Lottó Ottó és Röltex Rózsi inkább mulattat, a Fabulont reklámozó, gyönyörű Pataki Ági pedig már egy új korszak, a plakátkultúra új időszámításának kulcsfigurája.

A látogatók mellett megtekinthetik a Trapper farmert éppúgy, mint a Gabi babápolási termékeket, az Ali baba pörkölt kávét, a Traubisoda italt és az Orion televíziót reklámozó plakátokat is. Aki pedig kíváncsi a régi reklámfilmekre, az megnézheti például, hogy hogyan incselkedik a Lánchíd kőoroszlánjával a Leó jégrém bájos figurája, miként vonatoznak a babasamponok, és hogy miként reklámozták évtizedekkel ezelőtt a bébiételeket.

Címkék