Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Sopron és Lipót az idén legvirágosabb magyar település

Sopron és Lipót az idén legvirágosabb magyar település
Infovilág

A díjkiosztóra mintegy háromszáznegyven önkormányzat képviselője kapott meghívást. «A virágos Magyarországért» versenyt öt minisztérium, az Országgyűlés két bizottsága, Budapest Főváros Önkormányzata, a Magyar Turizmus Zrt., több civil szervezet írja ki. A miniszterelnök minden évben két települést jutalmaz «a virágos Magyarországért» különdíjjal; ezt most dr. Molnár Csaba kancelláriaminiszter adta át Gyula és Várda képviselőjének. Az Országgyűlés alelnöke, dr. Világosi Gábor Nyíregyházának és Szekszárdnak adományozott díjat azért a kiemelkedő eredményért, amit e települések a környezetszépítő mozgalomban való több éves munkájukkal elértek. Az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága Patvarcot és Háromhutát díjazta. Az Országgyűlés Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottsága Szolnok város munkáját ismerte el díjával.
 
Az Önkormányzati Minisztérium díjazottjai:

a fődíjat Balatonfüred városa és Tóalmás község kapta, további elismerésben pedig Mórahalom, Balatonboglár, Sajógalgóc és Zalaapáti részesült. Varga Zoltán önkormányzati miniszter személyi elismerését Kanász Imréné kertészmérnök kapta «a virágos Magyarországért» versenyben végzett több évtizedes munkájáért. A másik személyi elismeréssel Pollák Erikát, «a virágos Magyarországért» kezdeményezőjét és nemzetközi koordinátorát díjazta a miniszter. Tevékenysége nagyban hozzájárult az egész verseny sikeréhez és Magyarországnak az európai versenyben elért eredményeihez.

A támogató minisztériumok közül a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Egernek és Tolcsvának, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Ozorának (Kulturális Örökség-díj) és öt oktatási intézménynek, a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium Hajdúszoboszlónak és Nagydorognak adta át díjait. A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Hévizet és Tivadar községet jutalmazta. Budapest Főváros Önkormányzata ebben az évben a XVIII. kerületet tartotta méltónak díjára, a különdíjat a XIII. kerület kapta.

A Magyar Turizmus Zrt. díját Tapolca kapta, elismerve a város kiemelkedő munkáját a környezetszépítés területén, ami példásan hozzájárul turisztikai vonzerejének növeléséhez. Falu kategóriában a társaság Tihanyt díjazta, elismervén az önkormányzat és a lakosság munkáját a rendezett, vonzó, a hagyományokat tiszteletben tartó, a balatoni tájhoz illeszkedő településkép kialakításáért.

«A virágos Magyarországért» verseny fővédnöki díját Kunczené Fellegi Katalin nyújtotta át Siófok városának, valamint Csemő község képviselőjének a településfejlesztésben és szépítésben elért kimagasló eredményeikért. «A virágos Magyarországért» szervező bizottságának legmagasabb díját, az Arany Rózsa-díjat Prutkay János elnök adta át Ajka, Cegléd, Kecskemét, Mohács, Sárospatak, Szarvaskő és Szarvas településnek. E díjat régiónként csak az a település kaphatja meg, amelyik évek óta kiemelkedő eredményt mutat fel a környezetszépítésben.

Az idei versenybe 334 település jelentkezett, a legtöbb Baranya megyéből (40), második helyre Borsod megye (39) harmadik helyre Pest megye került (30). Budapestről tíz kerület nevezett be az idei versenybe, a legtöbb a verseny kezdete óta képviselteti magát. A soproni díjkiosztó ünnepségen összesen több mint száz települést jutalmaztak a kiírók vagy szponzorok felajánlásaiból.

«A virágos Magyarországért» versenyt 1994-ben hirdették meg először. A magyar verseny kapcsolódik az európai virágos városok és falvak versenyéhez. Jövőre Sopron és Lipót indul Magyarország képviseletében az Entente Florale Europe európai környezetszépítő versenyben.

Címkék