Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A légtérben is egyesül Európa – korszakos fejlesztések a HungaroControlnál

A légtérben is egyesül Európa – korszakos fejlesztések a HungaroControlnál
Infovilág

A Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság (LRI) megszűnésével 2002-ben központi költségvetési intézményként alakult, de 2007 óta önálló gazdasági társaságként működő HungaroControl Zrt. 100%-os tulajdonosa a Magyar Állam. Az állam a cég működéséhez folyó támogatást nem nyújt, sőt a HungaroControl évente 8–9 milliárd forint költségvetési bevételt termelt a múlt időszakban.

Az Európai Unió Egységes Európai Égbolt programjának legfontosabb célja a forgalmi igényekhez igazodó és gazdaságos légtérhasználat, azaz a növekvő légi forgalom biztonságos kezelését szavatoló korszerűsített útvonalszerkezet megvalósítása. Ezt segíti a FAB-CE fejlesztési programcsomag, melynek értelmében a HungaroContol Magyar Légiforgalmi Szolgálat feladata, hogy hat másik állam (Osztrák Köztársaság, Bosznia-Hercegovina, a Cseh Köztársaság, a Szlovák Köztársaság, a Szlovén Köztársaság, Horvát Köztársaság) légiforgalmi szolgáltatójával együttműködve 2012-ig az országhatárokat figyelmen kívül hagyó funkcionális légtérblokkot hozzon létre.

A Magyarországon mind ez ideig monopolhelyzetben tevékenykedő szolgáltató vállalat számára a FAB-CE bizonyos értelemben nemzetközi versenykörnyezetet teremt. A HungaroControl ebben a dinamikusan változó nemzetközi környezetben technológiai előnyének fenntartásával és folyamatos fejlesztésekkel igyekszik helytállni. Evégett a múlt években számos fejlesztést valósított meg. Tavaly fejeződött be a radarrendszer korszerűsítése; a munkát az Európai Unió Kohéziós Alapja 15,516 millió euró értékben (felerészt) támogatta. Az idén  a HungaroControl saját forrásból állította üzembe a Beszédüzemű Kapcsolóközpontot (Frequentis VCS), és kezdte el a 3D Toronyszimulátor első fázisának üzembe állítását. A háromdimenziós szimulátort a szervezet a jövő hónapban adja át rendeltetésének.

A HungaroControl Zrt. 2012-ig kiemelt feladatként kezeli az ANS (Air Navigation Service) III. megvalósítását, azzal a céllal, hogy megépítse az ATS (Air Traffic Service – légiforgalmi szolgálat) központot. Ez új, ANS III. jelű épület ad majd helyet az irányító központnak, a jelenlegit kényszerhelyzeti tartalék központként, valamint oktatási és tudásközpontként használják majd. A HungaroControl Zrt. tervei között szerepel továbbá a légiforgalmi irányításhoz használt MATIAS rendszer teljes hardvercseréje, a szoftverfrissítés, valamint egységes IP-hálózat kiépítése is.

Címkék