Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hacktivity: ismét kitűnőre vizsgázott az Aruba Wi-Fi

Hacktivity: ismét kitűnőre vizsgázott az Aruba Wi-Fi
Infovilág

Behatolási kísérlet a hálózatba.A kilenc, nagyteljesítményű, 802.11n szabványú hozzáférési pontból és egy Aruba 3600 Mobility Controllerből felépült WLAN-infrastruktúra mintegy 250 használót szolgált ki a hétvégén. Előfordult, hogy egyszerre 132-en dolgoztak a hálózaton, amiben négy alhálózatot alakítottak ki: egy-egy titkosítatlan és titkosított vendég Wi-Fi hálózatot, egy védett előadóit, garantált szolgáltatással és egyet csakis a hacker-versenyre szánt, feltörendő hálózatot, amelyet gyengébben titkosítottak és egyáltalán nem védtek. A használókat és az alhálózatokat a vezérlőben található tűzfal (FIPS, ICSA és Common Criteria minősítésű) és beépített wireless IDS/IPS (behatolásfigyelő és -megelőző rendszer) védte.

Tekintve, hogy hacker-konferenciáról volt szó, természetes, hogy rengeteg támadást regisztráltak. Két nap alatt 671 próbálkozást tettek a hackerek; a támadásokat 18 típus szerint sorolták be. Negyvenhét alkalommal nem a hálózatot, hanem egy másik használót próbáltak megtámadni, és 11-féle érdekes, kreatív próbálkozást észleltek, azonban ezek sem érték el céljukat. A törésre felállított, gyengén védett alhálózatot másfél nap alatt vették be a hackerek, de a valódi használatban lévőket nem tudták. 
Érdekesség, hogy bár biztonságtudatos informatikusokról van szó, 92 százalékban a titkosítatlan vendéghálózatot használták, és csak 8 százalék választotta a titkosított csatornát. Szintén érdekes volt, hogy sok olyan noteszgép az 802.11a vagy b hálózatra csatlakozott, melyben g-s vagy n-es vezérlő volt. Vagy éppen a gyengébbik n-es csatornákra csatlakoztak, ami arra utal, hogy elavult meghajtó-programot használtak, vagyéppenséggel rosszul állították be, valamint arra is, hogy ezek a nagyobb sebességű WLAN-ok egyelőre nem elterjedtek, hiszen akkor természetszerűleg itt is éltek volna a lehetőséggel a résztvevők.

Nemes Dániel, az Aruba Networks-öt hazánkban képviselő biztributor ügyvezetője elmondta: nagy örömmel tettek eleget a Hacktivity felkérésnek, hogy a világ legnagyobb hacker-konferenciáihoz hasonlóan Budapesten is Aruba Networks eszközökkel építsék ki a hálózatot.

„Külön büszkék vagyunk arra, hogy a mindhárom nagy hazai IT-biztonsági konferencia (Hacktivity, a tavaszi IDC Security Roadshow és a héten megrendezendő ITBN) az Aruba mellett döntött. Az eddigi tapasztalatokból azt látjuk, hogy a technológia itthon is jelesre vizsgázott, azonban nálunk a gyengébb megoldásokhoz szokott felhasználók sok esetben nem tudják kihasználni az előnyöket, ezért hamarosan olyan tájékoztató programot indítunk, amivel bemutatjuk, milyen lehetőségek nyílnak meg a professzionális WLAN eszközök használatával, és mi szükséges az előnyök kihasználásához" – mondsta Nemes.

Krasznay Csaba, a Hacktivity főszervezője: „A Hacktivity Kelet-Európa legnagyobb hacker-konferenciája, ahol a nemzetközileg is elismert hacker-társadalom krémje gyűlik össze. Mindeddig azért nem volt Wi-Fi hálózatunk, mert nem találtunk megfelelően megbízható megoldást. A lehetőségeket megvizsgálva, a világ legnagyobb hacker-konferenciáján, a DEFCON-on alkalmazott technológiát választottuk. Az Aruba megoldása tökéletesen bevált ".

Az Aruba a vezeték nélküli hálózatbiztonság egyik legkiemelkedőbb szakértője. Wi-Fi technológiájával olyan biztonságos wireless hálózatok építhetőek ki, ahol akár sok ezer eszköz szolgálja ki a felhasználókat, amelyeket az üzemeltetők könnyen és központilag menedzselhetnek. Wireless eszközeit és megoldásait olyan neves vállalatok és intézmények veszik igénybe, mint a Microsoft és a Google, a Yahoo és az SAP, vagy az American Express és a Yale University.

Címkék