Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Erősítendő a szellemi tulajdon védelme az IT-ágazatban

Erősítendő a szellemi tulajdon védelme az IT-ágazatban
Infovilág

Az Economist Intelligence Unit által harmadik éve készített tanulmány 66 ország, közte Magyarország információs technológiai iparági környezetét méri fel és veti egybe, avégett, hogy meghatározza, milyen mértékben segíti az IT-szektor versenyképességét.

A tanulmány szerint Magyarország a legjobb eredményt az általános üzleti környezet (24. hely) és az emberi tőke fejlődése terén (23. hely) érte el. Az egyes mutatószámokat tekintve hazánk külföldi befektetési politikája (az általános gazdasági környezeti index része) érte el a legjobb eredményt és 7 helyet ugrott előre ezen a listán. Másrészt azonban a jogi környezet megítélése 6 hellyel visszaesett, elsődlegesen a szellemi tulajdonnal kapcsolatos jogi problémák és érvényesítésének következetlenségei miatt.

A régióban vezető országok a helyezések szerint: Észtország (23.), a Cseh Köztársaság (26.), Magyarország (28.), Szlovénia (29.) és Litvánia (31.).

Az Economist Intelligence Unit globális technológiai kutatási igazgatója, Denis McCauley szerint az IT -szektor a gazdasági krízist viszonylag jól vészelte át, de – mint mondta – a stabilitás megőrzése végett a versenyképességet hosszú távon biztosító tényezőkre kell koncentrálni. E tényezők egyike a szellemi tulajdont védő erős jogrendszer kialakítása.

Az Economist Intelligence Unit kutatásának eredményei szerint a szellemi tulajdonra vonatkozó jogszabályok a fejlődő piacokon javulnak ugyan, de még mindig előrelépésre van szükség. A tanulmány elkészítését támogató BSA szakértői szerint a szellemi tulajdon védelme továbbra is alapvető jelentőségű az IT-iparág versenyképessége szempontjából, ugyanakkor viszonylag gzdaságos módja is a gazdasági fejlődés hosszú távú előmozdításának. Kulcsfontosságú azonban, hogy nemcsak a megfelelő jogi környezetet kell létrehozni, hanem ezzel együtt mindenkit arra kell késztetni, illetve kényszeríteni, hogy megtartsa az üzleti gyakorlatnak megfelelő jogszabályokat.

"A mai gazdasági feltételek között az erős technológiai szektor támogatása fontosabb, mint valaha – jelentette ki Sarlós Gábor, a BSA magyarországi szóvivője. – A technológia előmozdítja a gazdaság talpraállását, és hosszú távú gazdasági fejlődést hoz létre. Ha szem előtt tartjuk, hogy az IT -iparágban minden új munkahely számos további munkahelyet eredményez, látjuk, hogy megérné erőteljesebben támogatni Magyarországon az IT fejlődését".

Címkék