Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. június 1. Az év 153. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739435. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kerékpáros közlekedés: pályázat munkahelynek, településnek

Kerékpáros közlekedés: pályázat munkahelynek, településnek
Infovilág

A közlekedési dugók, a parkolási nehézségek és a légszennyezettség a nagyvárosok hatalmas gondja. Az Európai Unió tagországaiban, így Magyarországon is kormányzati cél a tömegközlekedés és a kerékpározás népszerűsítése, mert kézenfekvő megoldás a környezeti ártalmak csökkentésére és segíti a környezettudatos közlekedés elterjedését. A kerékpározásnak a városi közlekedésben alig van helyigénye, és mivel biciklihasználatkor nem kell számolni a közlekedési dugókkal és a parkolóhely keresésre fordított idővel, rövidtávon rendkívül gyors is. A közlekedési és a környezetvédelmi tárca mindezek alapján támogatja a munkahelyek és önkormányzatok e területen megvalósított (és megvalósítandó) példamutató intézkedéseit és kezdeményezéseit.

A „kerékpárosbarát munkahely, 2009” pályázatra olyan munkáltatók, kis-, közép- és nagyvállalatok jelentkezését várják a tárcák, amelyek munkavállalóikat kerékpározásra ösztönzik, illetve a munkahelyi kerékpáros infrastruktúra állapotát, és a kerékpározás munkahelyi népszerűsítését fontosnak tekintik.

A „kerékpárosbarát település, 2009” pályázaton a minisztériumok olyan falvakat, városokat, megyei jogú városokat és fővárosi kerületeket díjaznak, amelyeknek településrendezési tervében a kerékpározás feltételeinek fejlesztése kellő súllyal szerepel, a kerékpáros infrastruktúra minősége példaértékű, illetve a szemléletformálás akár kampányokban, oktatási programokban is megtestesül.

A pályázatok értékelésében a Kerékpáros Magyarország Szövetség, mint a magyarországi kerékpáros szervezetek ernyőszervezete vesz részt, és szakmai tudása, valamint tapasztalatai alapján ellátja a civil ellenőrzési feladatokat a pályázatok elbírálásakor. A kategóriájukban legjobban teljesítő településeket a MasterCard több százezer forint összértékű ajándékkal jutalmazza. A közlekedési tárca bízik benne, hogy ebben az évben is számos munkahely és önkormányzat csatlakozik a szemléletformáló kerékpáros kampányhoz, bizonyítva ezzel, hogy elkötelezett a kerékpározás népszerűsítése iránt.

A pályázati adatlap és felhívás mától letölthető ezekről a honlapokról: www.khem.gov.hu, www.kvvm.hu, www.kertam.hu, www.kmsz.hu.

Mindkét pályázatot október 30-ig lehet benyújtani postai és elektronikus úton is a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ címére.

Címkék