Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 11. Az év 132. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739414. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Digitális gazdaság – ki a válságból

Digitális gazdaság – ki a válságból
Infovilág

Európa a világ első igazán mobil kontinense, hiszen a mobiltelefon-előfizetések száma meghaladja a lakosok számát (a penetráció mértéke 119%-os). Európa további eredményeket is elérhet, amint a digitális technológián felnövő fiatal nemzedék a növekedés és az innováció irányába ható tényezővé válik a piacon. A digitális gazdaságban rejlő lehetőségek kiaknázása elengedhetetlen ahhoz, hogy Európa tartósan kilábaljon a válságból. Az Európai Bizottság a nyilvánossághoz fordult azzal a kérdéssel, hogy az EU-nak milyen jövőbeli stratégiát kellene elfogadnia a digitális gazdaság felpörgetéséhez.

„Európa digitális gazdasága hatalmas bevételeket termelhet valamennyi ágazatban. Ahhoz azonban, hogy ezt a potenciált fenntartható növekedésre és új munkahelyekre tudjuk váltani, a kormányoknak irányt kell mutatniuk olyan, összehangolt politikák elfogadásával, amelyek lebontják az új szolgáltatások előtt magasodó akadályokat – nyilatkozta Viviane Reding, az EU információs társadalomért és médiáért felelős biztosa. – Élnünk kell az európaiak új generációjában rejlő lehetőségekkel. Ez a nemzedék hamarosan megkerülhetetlen tényezővé válik az európai piacon.  Ezek a fiatalok intenzív internethasználók és emellett rendkívül igényes fogyasztók. Ahhoz, hogy felszabadítsuk a »digitális generációban« rejlő gazdasági potenciált, a digitális tartalmat könnyen hozzáférhetővé kell tennünk.”

A jelentés ismerteti a Barroso elnök vezette Bizottság által öt éven keresztül folytatott uniós politika eredményeit, ami a legújabb kommunikációs technológiák, az új hálózatok és szolgáltatások, valamint a kreatív médiatartalom előmozdítását tűzte ki célul.

Július 9-i beszédében (SPEECH/09/336) Reding biztos hangsúlyozta, hogy „Digitális Európa” néven új, politikai megközelítésként szolgáló stratégiát kell kialakítani az online tartalom egységes és felhasználóbarát piacának létrehozására, ahol az IKT jelenti majd az innováció, a teljes körű internet-lefedettség és a „zöldebb” gazdaság hajtóerejét.

A digitális versenyképességről szóló jelentés, az egyes tagállamok teljesítményét ismertető adatlapok és a nyilvános konzultációhoz kapcsolódó anyagok itt találhatók meg.

A „Public policies and stakeholders initiatives in support of Digital Literacy” (A közpolitikák és az érdekelt felek digitális műveltséget támogató kezdeményezései) című tanulmány.

A Barroso elnök vezette Bizottság által az IKT-stratégia területén az utóbbi öt évben elért eredmények. Június 16-án mutatta be Lord Carter a Nagy-Britannia digitális jövőképét felvázoló Digital Britain jelentést. A program összegzi a brit kormány hosszú távú elképzeléseit a digitális korszak változásaira és kihívásaira vonatkozóan, így fény derül arra is, hogy a szigetország vezetői hogyan kívánnak reagálni az illegális letöltés és kalózkodás egyre komolyabb következményeire.

A Francia Digitális Program. A német szövetségi kormány szélessávú stratégiája.

A Magyar Tartalomipari Szövetség elkészítette a Digitális Európa politikához csatlakozó a hazai tartalomipari program, a Látható Magyarország tervezetét.

Látható Magyarország


A Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) az elmúlt 18 évben az Európai Unió és a hazai jogalkotás, a K+F és tartalomipari tevékenységek, valamint az informatikai képzés, a befogadó információs társadalom fejlesztése területen több, a társadalmi érdekek megvalósulását támogató és a tagszervezetek piacbővítését is eredményező, sikeres projektben vett részt.

Az EU a navarrai nyilatkozatában a gazdasági válságból való kilábalás egyik legfontosabb észközének tekinti a kreativitást és az innovációt. Ezt a gondolatot támogatja, hogy az EU a 2009. évet, a kreativitás és innováció évének jelölte ki.A MATISZ-nak a kreativitás és az innováció fejlesztésében egymással összefüggő tevékenységeit, a jobb megismertethetőség, az átláthatóság, a hatékonyabb társadalmi és gazdasági érdekérvényesítés érdekében, célszerű egy közös program alá vonni. A Látható Magyarország program célja a kreatív iparágak, a tartalomipar szereplőinek együttműködésével, Magyarország kulturális és gazdasági értékeinek láthatóvá (hozzáférhetőbbé, felhasználóbaráttá) tétele a digitális térben.

A Látható Magyarország program segíti a gazdaság, a foglalkoztatás növekedését és a minőségi tanulási környezet tovább nem halasztható fejlesztését. A Látható Magyarország program egységes keretbe foglalja a MATISZ fejlesztő tevékenységét és lehetőséget teremt a tudomány, a szakigazgatás szereplőivel, a megvalósításban érdekelt új üzleti támogatókkal és a társszervezetekkel történő együttműködések kialakítására is.

A MATISZ-nak a Látható Magyarország programot támogató tevékenységei:

• Infó-kommunikációs technológiák – IKT által támogatott digitalizált tanulási környezet K+F tevékenységei - Kreatív Iparágak Platformja – KIP;
• Használóbarát, kiváló multimédia művek seregszemléje – eFestival;
• Nemzetközi promóció - Europrix Top Talent – World Summit Award, European Seal of e-Excellence;
• eKözszolgáltatások tesztelése – Menet 2009;
• Tartalomipari szakmák EU és hazai Képzési Keretrendszere, Usibility képzés - EQF – Code;
• Turisztikai desztináció menedzsment IKT és tartalomipari támogatása, GPS – Fair Business;
• Digitális írástudás-, LLL terjesztése, leghátrányosabb helyzetű helységek- LHH IKT és tartalomipari támogatása – IT mentor, Digitalizátor, Híd, eLearning Fórum, Magyar Távoktatási Alapítvány (MATAL).

A Látható Magyarország program tervezetét a MATISZ Elnökség június 30-án elfogadta. A program első részletesen kidolgozott változatát KIP K+F stratégiájával együtt, a tagszervezetek és az üzleti partnerek együttműködésével október 31–ig elkészíti.

Címkék