Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Finn-magyar kerékpártúra – Kerekiékkel kerekeznek

Finn-magyar kerékpártúra – Kerekiékkel kerekeznek
Infovilág

Kereki Eszter Vuojala.Kilenc esztendővel ezelőtt, 2000 nyarán Kereki Eszter Vuojala Ouluban élő nyelvtanár, a világszerte ismert Nemzetközi Gyermekfilm-fesztivál szervezője, titkára, mára már igazgatója, és testvére Kereki Sándor a Magyar Televízió operatőre szervezésében 260 kilométeres szatmári túrára indult Finnországból érkezett tizenhárom kerékpáros. A Romániából kiinduló tiszai ciánszennyezés idején vállalkoztak a Felső-Tiszavidék megismerésére azok a finn barátaink, akik nemcsak a televíziók műsoraiból akarták megtapasztalni ezt az országot. Ezt követte Tokaj-hegyalja és Zemplén, a következő esztendőben Törökszentmiklós és Szeged, egy év múlva Baja és Siófok, utóbb Eger és Debrecen, a Szigetköz–Csallóköz, tavaly pedig az Őrség volt az útvonal. A kerékpárosok korántsem hivatásos túrázók: ápolónő, bolti eladó, hivatalnok, diáklány, egyetemi hallgató, újságíró, madártani megfigyelő, mérnök, tanár és közgazdász is nekivág az útnak.

Oulu városáról viszonylag kevesen és keveset tudnak Magyarországon. Holott a Nokia székhelyeként a finn elektronikai ipar legmodernebb fellegvára. Szédületes ütemben épülő, fejlődő városa Finnországnak, Helsinkitől egy hálókocsis éjszakai vonatozásnyira, mintegy hétszáz kilométerre, északra található. Különös módon kötődik ott a legmagasabb színvonalú egyetemi oktatás a legújabb fejlesztési irányokkal. A város kulturális és művészeti élete is rendkívül színes. Nemzetközi Gyermekfilm-fesztiváljára, sajnos, évek óta alig jut el magyarországi versenyfilm, pedig a Pesten született Eszter Vuojala az igazgatója ennek a fesztiválnak.

A finn–magyar kerékpártúrákat mindig érdeklődéssel követte a magyar és a finn sajtó. Az első kerekezésekről színes fényképekkel gazdagon illusztrált cikkek jelentek meg Oulu lapjában, a Kaleva című újságban és a helyi magyar napilapokban is. Eva Kaippinen színes fényképei, terjedelmes írása igazi nemzetközi sajtóvisszhangot teremtett a ciánszennyezéssel egy esztendőben történt túrának. Foglalkozott uttual a Magyar Rádió szegedi stúdiója, a szolnoki, a Békés megyei, a csongrádi, a győri, a zalaegerszegi hírlap. Hat évvel ezelőtt egyórás dokumentumműsor hangzott el a Magyar Rádióban a nagykunsági útról, tavaly minden reggel bejelentkezett a túra a Magyar Rádió Hajnaltájt című műsorában,.

A finn kerékpárosok, útközben.A 8. finn–magyar (viharsaroki) kerékpártúra (július 26–augusztus 2.) szervezője az idén Eszter Vuojala film-fesztiváligazgató, Kereki Sándor tévéoperatőr  (túravezető) és Antall István rádiós újságíró. A túra menetrendje: a finn részvevők ma este érkeznek Budapestre a Finnair járatával. Holnap Szegedre utaznak vonattal. A Tisza-parti városban kerékpáros idegenvezetésen vesznek részt, majd a Maros-töltésen át Makóra kerekeznek. Kedden a hagyma városával ismerkednek, megtekintik Kiszombort, a másnapot Mezőhegyesen, a magyar lótenyésztés központjában töltik, lovaglással, szekeres tájnézéssel. A következő napon Orosháza a cél, aztán következik Békéscsaba, Gyula, majd az utolsó napot, az esti hazautazás előtt Budapesten töltik a vendégek.

Címkék