Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Fejtő Ferenc Könyvesbolt, Újpest

Fejtő Ferenc Könyvesbolt, Újpest
Infovilág

Dr. Dercze Tamás.

Sorra fedezik föl kortársak, ismerők, kutatók és persze az őt különös becsben tartó patinás könyvkiadó, a Kossuth Fejtő Ferenc munkásságának drágaköveit. Ismereteink szerint eddig négy kötete jelent meg a Kossuth Kiadónál, melynek elnök-vezérigazgatója ma, a Fejtő könyvesbolt avatásán jelentette be: a történész és kritikus, újságíró és Kelet-Európa-szakértő 100. születésnaján, augusztus 31-én emlékházat avatnak szülővárosában, Nagykanizsán és a Kossuth hangoskönyvvel tiszteleg emléke előtt.

Miközben dr. Dercze Tamás, Újpest polgármestere hivatalosan fölavatta a könyvesboltot, utalt a könyv, az írás, a szó, a betű ember- és korszakváltoztató erejére, kifejezve reményét, hogy a kerületnek ez a része (a Bocskai utcáról és környékéről van szó), különös tekintettel a metró közelségére, a könyvesboltnak helyet adó Libro Udvar beruházóinak (Kossuth kiadó csoport és a Libro Trade Kft.) példáját követő cégek invesztíciói révén rövidesen megújul. A polgármester újólag utalt arra, hogy reméli, egyszer (belátható időn belül) felülvizsgálják az illetékesek azt a jó évtizeddel ezelőtti döntésüket, amellyel a Károli Gáspár Református Egyetemnek pusztán a jogi karát helyezték el a főváros IV. kerületében, holott lett volna (és van ma is!) hely az egész alma mater számára. Azt már aligha kell bizonygatni, hogy egy felsőfokú oktatási intézmény mekkora lendületet adhat egy gazdaságilag (is) reneszánszát elkezdett kerületnek...

Kocsis András Sándor és Agárdi Péter.Körössy P. József.A szellemi indíttatás jó ideje látható, kézzel fogható: az ország egyik legnagyobb kiadója, kiadói csoportja már jó ideje itt működik. Előbb a "szomszédban", a Csányi utcában, ez év tavasza óta pedig itt, a Bocskai utcában. Szeptembertől tovább bővül a csoport – jelentette be Kocsis András Sándor. A tényt Kőrössy P. József, a Noran Kiadó vezetője is megerősítette: Noran Libro néven szépirodalmi kiadóval egészül ki a Kossuth működési köre.

Agárdi Péter irodalomtörténész, pécsi egyetemi tanár, Fejtő Ferenc és munkásságának legjobb hazai ismerője méltatásában emlékeztette az avatóünnepség szép számú közönségét arra, hogy a névadó, ha élne, biztosan sokat időznék itt, mivel könyves családból származván, igen kicsi gyerekként ejtette bűvöletbe a betű, a szó, a leírt gondolat, nagyon rövid idő alatt "kiolvasta" az atyai könyvesboltot.

Galkó Balázs.És miután Galkó Balázs színművész, József Attila talán leghitelesebb tolmácsolója elmondta a Hazám című költeményt, újabb élménnyel ajándékozva meg a háziünnepség részvevőit, azt is megtudhattuk Agárdi tanár úrtól, hogy a szonett-formában megírt elégia eredetileg bevezető versnek készült a „Szép Szó” című folyóirat 1937. júliusi számához. A költő kortársa, barátja, az akkor szerkesztő Fejtő Ferenc kérte föl József Attilát a vers megírására. A címet is Fejtő adta, Hazám. A szerző kérdésére, hogy végül is mi legyen benne, Fejtő ezt válaszolta: a hazánk. A remekmű másnap reggelre megszületett.

Apa és fia: Fejtő Károly édesapja mellszobrával a könyvesboltban.

Könyvesbolti részlet.

X X X

A ma déli eseményre eljött Charles Fejtő, azaz Fejtő Károly, Fejtő Ferenc fia. Az eredetileg építészmérnök hosszú ideig foglalkozott a kambodzsai műemlékek feltárásával, megmentésével, az utóbbi időben azonban karitatív tevékenységnek szenteli erejét, idejét a Médecins du Monde (A világ orvosai) szervezetben.

Címkék