Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A versegi példa: újra kell értelmezni a közösség fogalmát

Infovilág

Ilyen, például, a zsidótemető rendbe tétele, amelyet az evangélikus temető felújítása és megtisztítása követ, majd következnek a falu közterei és közintézményei. Dr. Rácz János, Verseg polgármestere: "Az önkormányzat örömmel működik együtt a közhasznú egyesülettel a közösségi értékek rendbetétele és fejlesztése végett. Hiszünk a civil összefogás erejében, és abban, hogy az emberek csendes többsége azonosulni tud és akar is helyes célokkal. A kezdeményezés kitűnően illeszkedik Verseg átfogó fejlesztési programjába".

„A válság nemcsak pénzügyi és gazdasági helyzetünket, de emberi kapcsolatainkat is átrendezi” – mutat rá Pethő Tünde, az «Együtt Közösségeinkért» közhasznú egyesület elnöke. Újra kell értelmeznünk a közösség fogalmát, a kapcsolatunkat a saját közösségünkhöz, és legfőképpen azt, hogy a kedves szavakon túl cselekedeteinkkel is részt tudunk-e venni környezetünk, egyéni életünk jobbá tételében...Önmagunk boldogulása, helyzetünk javítása céljából egyre inkább erősödik bennünk a valahova tartozás igénye. Mind többen ismerjük fel, hogy a közösség érték, olyan érték, amihez nem kell feltétlenül pénz, csak törődés, odafigyelés és cselekvés. Ennek szellemében állt össze a mi társaságunk is közösséggé, mégpedig cselekvő közösséggé."

Csakhogy a cselekvő közösség lényege mindig helyi tevékenységben rejlik. Számtalan jó példa bizonyítja, hogy mire képes az összefogás még reménytelennek látszó helyzetekben is. Sokunkban él a vágy, hogy tegyünk valamit, és sokan készek is vagyunk szűkebb vagy tágabb környezetünkért cselekedni. "Hiszünk abban, hogy az együtt végzett – sokszor játékos, sokszor szórakoztató – munkák során a közös, embereket összekötő érdekek mentén új közösségek kovácsolódnak, és régiek erősödnek meg. Mindeközben egy-egy helység, önkormányzat forráshiány miatt halogatott kisebb-nagyobb problémái is megoldódnak. Hiszünk abban is, hogy ha megismerjük az adott települést, ha  aktív, készséggel együttműködő partnereket találunk, a helyi és szélesebb nyilvánosság hatékony eszközével képesek vagyunk a közösség számára fontos feladatok elvégzésére közösségi munkát szervezni" – mondta el Pethő Tünde.
 
Obreczán Ferenc, Verseg alpolgármestere: "Kiemelkedően jónak tartjuk ezt a kezdeményezést. A gazdák aktív résztvevői, sőt szervezői minden olyan helyi kezdeményezésnek, ami a települések értékeinek védelmét, és megmentését szolgálja, mint például Versegen".

Címkék