Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A magyar kultuszminiszter avatta föl a Borromini-loggiát Rómában

A magyar kultuszminiszter avatta föl a Borromini-loggiát Rómában
Infovilág

A Borromini-loggia felújítás közben.A Palazzo Falconieri 1574-ben került Paolo és Girolamo Odescalchi tulajdonába, később pedig a Farnese család birtokába az 1600-as évek elején. Orazio Falconieri 1673-ban vásárolta meg. A Falconieri család az eredeti egyszerű reneszánsz épület átalakításával Francesco Borrominit bízta meg, aki az eredeti falak befoglalásával új térszerkezetet alakított ki. Akkor építették a palota tetejére a hármas nyílású loggiát és a felette található teraszt, amelynek balusztrádját Janus-fejek ékesítik.

A 19. század végén ismét átépítették az épületet, ekkor bontották el a Borromini által tervezett és épített kápolnát, és bővítették ki a barokk lépcsőt eklektikus lépcsőházzal. A Falconieri palota 1927 óta a Magyar Állam tulajdona és a Római Magyar Akadémia székhelye.

Az épületet teljes mértékben az 1970-es években újították fel: restaurálták a belső tereket, a stukkókat és a mennyezetfreskókat is. A kilencvenes években megsokasodtak a gondok, különösen a tető ment vészesen tönkre; 2004-ben már nem lehetett tovább halogatni a döntést, s az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) nemcsak a tető, hanem a teljes külső homlokzat felújítását tervbe vette. A külső homlokzatok és a loggiára vezető kovácsoltvas csigalépcső felújítása 2007-ben fejeződött be.

Az 1970-es években zajlott felújítások során a loggia restaurálására nem volt elég fedezet. A felújítás tervei 2005-ben elkészültek, és 2008 decemberében elkezdődött a restaurálás. Az idén április 30-ig tartott felújítást, miként az addigiakat is, az OKM finanszírozta.

A felújítás közbeszerzési pályázatát két olasz cég nyerte, a loggia építészeti szerkezeti felújítását az ARIEM srl, a loggia speciális restaurálási feladatait, így a Janus-fejek restaurálását a CBC Conservazione Beni Culturali Soc. Coop. végezte el. A munkálatok felelős vezetője Wierdl Zsuzsanna restaurátor és Concetta Fornaro építész volt.

Címkék