Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Még nagyobb gazdasági visszaesésre számít a Coface

Még nagyobb gazdasági visszaesésre számít a Coface
Infovilág

Tájékoztatásul: az országkockázati besorolás nem az egyes cégek adósságállományát jeleníti meg, hanem rövid távú üzleti tranzakciók esetén az átlagos kockázat szintjét tükrözi. Az értékelés nem nyújt teljes információt egy adott cég pénzügyi helyzetéről, amit leginkább üzleti modelljének sajátosságai határoznak meg. Ennek tükrében erősen ajánlott, hogy a megjelölt régióban működő adott cég üzleti partnerei inkább a konkrét cégre vonatkozó Coface-értékelés alapján döntsenek.


Az ötödik hitelválság: a növekedési ütem visszaesése 6,6 százalékpontos 2007–09 között

A Coface adatai szerint a világgazdaság visszaesésének üteme 2009-ben átlagosan 2,5 százalék, eközben a fejlett iparú országok 3,9 százalékos visszaesést szenvednek el, a feltörekvő országok pedig 0,7 százalékos növekedést könyvelhetnek el. A szerény mértékű növekedés 2010-ben kezdődhet átlagosan 1,7 százalékos ütemmel; ezen belül a fejlett országok 0,5 százalékos növekedésre számíthatnak, a feltörekvők lényegesen jobb, 4,1 százalékos gyarapodással kalkulálhatnak. E legújabb számítások figyelembe veszik az év eleji időszakra valószínűsített, a korábbinál jóval nagyobb ütemű visszaesést, és azt feltételezik, hogy a csökkenés a következő hetekben megáll.  

Ezek alapján a világgazdaság teljesítményének csökkenése 6,6 százalékpont körül alakulhat 2007–09 között a Coface szerint, ami kivételesen nagy visszaesés. A cég úgy véli, hogy a legnagyobb mértékű visszaesést a FÁK- és a feltörekvő európai országok gazdaságai szenvedik el.

Úgy tűnik föl, hogy a nyugat-európai országok gazdaságai elérték a gödör alját. A legtöbb európai ország besorolása változatlan maradt, kivéve Ausztriát, Hollandiát és Finnországot (az ő esetükben a minősítéseket A1-ről A2-re rontotta a Coface), ahol a csökkenő külföldi kereslet érinti hátrányosan a gazdaságokat. A Coface Portugáliát A3-as besorolás mellett negatív megfigyelési listára helyezte, mivel a háztartások fogyasztásának drasztikus csökkenése mellett az exportvolumen és a beruházások visszaesése figyelhető meg. 

A feltörekvő európai országok reálgazdasági folyamatait érintette leginkább a válság, és a helyi valuták is instabilak. Szlovákia A3-as besorolás mellett negatív megfigyelési listára került a gazdasági aktivitásában tapasztalható nagymértékű visszaesés miatt, ahogyan a Balti-országok is a recesszió mértékének és a cégeik súlyos eladósodottságának következtében.   

Egyelőre úgy látszik, hogy Latin-Amerika ellenáll a válság hatásainak, azonban Közép-Amerika láthatóan szenved az észak-amerikai visszaeséstől. Ezért a Coface negatív megfigyelési listára helyezte azokat a kisméretű gazdasággal rendelkező országokat, amelyekre hátrányosan hat az Amerikai Egyesült Államokban tapasztalható recesszió, például Costa Rica, El Salvador és Guatemala. Venezuelában pedig egyre nehezebb dollárhoz jutni, így szaporodik a lejárt fizetési kötelezettségek száma.


Nyugat-Ázsiában tapasztalható a legtöbb pozitív jel. A növekedési ütem visszatérésének már kézzelfogható jelei vannak a zóna két legnagyobb gazdaságában. Azonban a 2009 januárjában a magánszféra cégeinek ismétlődő problémái és az ott tapasztalható késedelmes fizetési problémák miatt az A3-as besorolás mellett negatív megfigyelési listára került Kína minősítése nem változott. 

“Háromfajta pozitív jel támasztja alá a «nyújtott L»-alakú növekedési pálya elméletét – állítja François David, a Coface elnöke. – Több reálgazdasági mutató is javulást mutat (kiskereskedelmi eladások, az ingatlan- és munkaerőpiac az Egyesült Államokban és a brit ipari termelés), a fogyasztók és befektetők körében készült felmérések optimizmust tükröznek, a pénzpiaci szereplők pedig, úgy látszik, hogy ismét mernek kockáztatni. Ugyanakkor a nyújtott L-alakú növekedési pálya nagyban függ a bizalomtól, amely még mindig ingatag lábakon áll.”

Magyarországon sem reménykedhetünk gyors talpra állásban. „A statisztikai adatok szerint 6,7 százalékos GDP-visszaesés várható Magyarországon az idén – jegyzi meg Dercze Zoltán, a Coface Hungary országigazgatója. – Amíg a fő exportpiacokon, mindenekelőtt Németországban, ami általában a teljes magyar export 30 százalékának a felvevőpiaca, stagnálás vagy visszaesés tapasztalható, addig a magyar gazdaságban sem képes növekedést felmutatni, teszi hozzá Dercze. Az országigazgató szerint további gond, hogy Magyarország belső kereslete nem olyan meghatározó a teljes GDP szempontjából, és a költségvetés helyzete (nem tud annál többet áldozni, mint ami EU-forrásokból befolyik) miatt ezt sem vagyunk képesek érdemben stimulálni. Emellett a magas kamatszint sem bátorítja a magánberuházásokat." 

Dercze úgy tapasztalta, hogy az acélkereskedelemmel és a turizmussal kapcsolatos iparágak is beléptek a problémás szektorok körébe, ami végül is nem meglepetés, csak mostanra jöttek ki a számok. Az országigazgató úgy látja, hogy a GDP, valamint a munkanélküliség szempontjából várhatóan a következő negyedév lesz a legrosszabb, és legelőször a 2010 első negyedévének adataira lesz érdemes figyelni.

Emellett a magyar fizetésképtelenségi adatok azt mutatják, hogy az idén rekord várható a felszámolási eljárások számát tekintve, már az első negyedévben 20 százalék feletti növekedés volt tapasztalható – állítja Dercze. Hozzáteszi: hosszabb távon kedvező változást hozhat a júliusban hatályba lépő új csődtörvény, amelytől mindenki azt várja, hogy növekedjék a csődök száma a végelszámoláshoz képest. A csődvédelem alatt ugyanis van esély a cégek reorganizációjára, és nagyobb eséllyel lehet talpra állítani őket, hiszen az a lényege, hogy ne döntsék be őket azonnal, hanem levegőhöz jussanak.

Azt azonban még nem tudni, hogy Magyarországon az új törvény mikor érezteti hatását, de az kétségtelen, hogy azokban az országokban, ahol nagyobb a szerepe, ott a hatásai is nagyobb.

A Coface-csoport minden évben elkészíti a félévente aktualizált jelentését az egyes országok kockázatairól. Országjelentései elérhetők ezen az oldalon. Az adott országok értékelése a Coface adatbázisa révén lehetséges, amelyben a térség 7 millió vállalatának adatai találhatóak meg.

A Coface (saját meghatározása szerint) a világ legnagyobb exporthitel-biztosítója, amelynek több mint 90 ezer ügyfele van világszerte. Magyarországi irodáját 1990-ben nyitotta meg, és egészen 2005-ig a magyar cégek hitelminősítésével, valamint követeléskezeléssel foglalkozott. Magyarország EU-csatlakozása után, 2005. január 1-jétől a hitelbiztosításra is kiterjesztette tevékenységét. A Coface évente 40 ezer cégminősítést végez. Nemcsak a cégek gazdasági helyzetét térképezi fel, hanem előrejelzi a fizetésképtelenség valószínűségét is, valamint a fizetési hajlandóságot is vizsgálja. A cég emellett olyan rendszereket is fenntart, amelyek segítségével gazdasági érdekközösségek – zárt rendszerben – információt szerezhetnek az üzletfeleikről.

Címkék