Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szív a térben – Teva-adomány a kardiológiának

Szív a térben – Teva-adomány a kardiológiának
Infovilág

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet mind a felnőtt-, mind a gyermek-szívgyógyászat területén kiemelkedő eredményeket mutat fel; nem csupán hazánkban vezető intézmény, európai szinten is rangja van. A figyelemre méltó teljesítményhez az intézet kimagasló tudású szakemberei mellett elengedhetetlen az élvonalbeli technikai felszerelések megléte is. Beszerzésükhöz és működtetésükhöz értékes segítséget adnak a kardiológiai intézetet támogató alapítványok és vállalatok, amelyek a legfejlettebb készülékek megvásárlásával és ajándékozásával járulnak hozzá az ott kezeltek gyógyításhoz.

Az intézmény ezúttal egy kimagasló színvonalú ultrahang-készülékkel gazdagodott. A berendezést a Teva Magyarország Zrt. adományaként veheti birtokba a GOKI. Az új eszköz több olyan új funkcióval segíti a kardiológusok munkáját, ami az eddiginél hatékonyabb vizsgálatokat, ezáltal pontosabb diagnózisok felállítását teszi lehetővé. A Teva Magyarország 16 éves hazai működése alatt mindig nagy súlyt fektetett a vállalatot körülvevő társadalmi, szociális és kulturális környezet javítására, a rászorulók támogatására. A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetnek juttatott adomány is ilyen.

Az ultrahangkészülék a piacon vezető: legfontosabb tulajdonsága a 3D (3 dimenziós) képalkotás, ami „új ablak” a szívet vizsgáló kardiológus számára. Nemcsak keresztmetszetben látja a szívet, hanem műtéti beavatkozás nélkül is vizsgálhatja azokat a képleteket, amelyeket a sebész egy operáció alkalmával. Nem csupán utólag elemezheti, hanem az új vizsgálófejekkel dobbanásról dobbanásra is láttathatja. A nyelőcső felől nagy pontosságú kép nyerhető, ez  alapján lehetővé válik műbillentyű beültetés helyett billentyűmegtartó műtétek végzése. Másik fő alkalmazási lehetősége a 3D képalkotással mérhető balkamra-funkció. Sokkal nagyobb pontossággal mérhető ez a paraméter, ami a beavatkozások sikerének legjobb előrejelzője, mértéke. Emellett a szívizom egyes szeletének mozgásáról is részletes és pontos képet alkot, ez pedig a reszinkronizációs terápiához elengedhetetlen információ.

A 3D képalkotás nemcsak a billentyűbetegségek, hanem a veleszületett, összetett szívhibák pontosabb megismerésében is segít. A jobb kamra működése is jobban vizsgálható az új szoftverek segítségével.

Címkék