Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Összefognak a betegszervezetek – az egészségmegőrzésért

Összefognak a betegszervezetek – az egészségmegőrzésért
Infovilág

Bár erőteljesen fejlődik a civil szféra, néhány pozitív példától eltekintve nincsenek meg annak lehetőségei, hogy a betegekért tenni akaró alapítványok, egyesületek átfogó, a népegészségügy szempontjából is hasznos programokat kezdjenek és koordináljanak. A legnagyobb probléma a forráshiány, esetenként a szervezetfejlesztési és kommunikációs ismeretek hiánya is akadályozza a hatékony működést. Az állami források egyre szűkösebbek és a vállalatok adományozási lehetőségei is folyamatosan csökkennek. Így csak azok a szervezetek maradhatnak fent, amelyek képesek működésükbe integrálni a versenyszférában elengedhetetlen tudást.

Jelenleg nagyon ritkák azok a szervezett képzések, amelyek rendszeresen, vagy eseti jelleggel lehetőséget adnak a civil szféra képviselőinek működési területükön túlmutató ismereteik bővítésére. Közös rendezvényeken, fórumokon megoszthatják ugyan egymással tapasztalataikat, azonban ez a hosszú távú sikerhez gyakran kevés. Ezért szervezte meg két évvel ezelőtt a Lilly Hungária Kft. a "Lilly Betegszervezeti Akadémia" sorozatot. A kezdeményezés célja, hogy a betegszervezetek vezetői az őket leginkább érdeklő, működésüket segítő témákban hallhassanak előadásokat az egyes területek szakértőitől, valamint lehetőséget kapjanak tapasztalataik átadására. Az események társszervezői évről évre olyan szervezetek, amelyek valamelyik kiemelten fontos népegészségügyi probléma enyhítésén dolgoznak. Az idén a Magyar Szívegyesület a házigazda.

A múlt évek során 58 betegszervezet vett részt a képzéseken és 20 témában hangzottak el előadások. A legutóbbi (júniusi), III. Lilly Betegszervezeti Akadémia több szempontból is különleges volt. A program teljes egészében a korábbi résztvevők kérései alapján állt össze, ezáltal gondoskodtak a szervezők arról, hogy az érdeklődők a leginkább aktuális kérdésekre kapjanak választ. Szó esett a betegszervezetek szerepvállalásáról az egészségügyi ellátásban, a szervezeten belüli kommunikációról, a nemzetközi kapcsolatok építéséről, valamint hazai és nemzetközi pályázati lehetőségekről.

Címkék