Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Felfedezték az aszálytűrő képességért felelős gént

Felfedezték az aszálytűrő képességért felelős gént
Infovilág

A gént első generációs aszálytűrő kukoricatermékben alkalmazzák majd. Ez lesz az első, biotechnológiai eredetű aszálytűrő haszonnövény a világon. A piaci bevezetés legkorábbi időpontjaként 2012-t célozták meg, a szabályozói jóváhagyások függvényében.

A közeli múltban végzett független tanulmányok sora – köztük az USA Tudományos Akadémiájáé is – a klímaváltozás miatt csökkenő terméshozamokra és az egész Földön kialakuló élelmiszerhiányra figyelmeztetnek. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének jelentése szerint a száraz időszakok száma és tartama – különösen a már eddig is aszályosnak számító területeken – várhatóan növekedni fog.

A társaságok nyilatkozata szerint az aszálytűrő kukorica a Bacillus subtilis baktériumból származó cspB gént tartalmazza. A gént először hidegsokk-körülménynek kitett baktériumokban azonosították. A további kutatás bizonyította, hogy a cspB segíti a növényeket az aszály okozta stressz leküzdésében. A kukoricában a cspB úgy működik, hogy segíti a növény folyamatos növekedését és fejlődését azokban az időszakokban is, amikor szűkös a vízellátás. A szárazságnak a növényre gyakorolt hatása enyhítésével a cspB segít stabilizálni a terméshozamot.

Az első nemzedékű termék egy több generációs biotechnológiai aszálytűrő termékcsalád része; forgalmazásának megkezdését a társaságok a következő évtizedre tervezik.

Címkék