Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

REVA: szerethetően környezetbarát kisautó

REVA: szerethetően környezetbarát kisautó
Infovilág

Hangtalan és szagtalan – röviden: szerethetően környezetbarát. És autó, ami négy személlyel a "fedélzetén" egyetlen föltöltéssel (attól függően, hogy milyen akkumulátor hajtja) 80–120 kilométer megtételére alkalmas.

Keith Johnston.A pesti bemutatóra Londonból érkezett Keith Johnston, a gyártó európai elnöke a többi között hangsúlyozta, hogy nem pusztán a végtermék (tehát a REVA kisautó) környezetbarát, hanem a gyártása is, ugyanis az indiai üzem (REVA Electric Car Company Ltd. Bangalore) egyik fő energiaforrása a Nap. A villanyverdát egyébként az ugyancsak napos Kaliforniában fejlesztik immár másfél évtized óta; a gyártását 2001-ben kezdték, Európában négy esztendővel ezelőtt, hazánkban pár hete jelent meg. Itthon kizárólagos forgalmazója a debreceni Comtex Green Zrt. Vezérigazgatója,

Szabó János.Szabó János (tavaly az év vállalkozója volt!) a bemutatón a többi között elmondta, hogy térségünkben elsőként nálunk jelent meg az autókereskedelmi kínálatban, és remélhető, hogy hamarosan nagy lesz a keletje. Igaz, ára első hallásra borsosnak tetszik (12 ezer euró), ám üzemeltetése és a használatával járó (reménybeli) kedvezmények vonzóvá tehetik. Az első tíz példány új tulajdonosa ingyen kap hozzá extrákat: bőrülést és klímaberendezést.

Palotai Zoltán, környezetmérnök, a Comtex Green Zrt. vezető munkatársa – miközben próbaútra invitálta az «Infovilág – a hiteles hírportál» szerkesztőjét, elmondta: a benzines autókhoz képest a REVAi „tankjának” (akkujának) a feltöltése heted annyiba kerül, a biztosítási költség a hagyományos autóénak a hatoda, a gépjárműadó az ötöde, és a szervizköltsége is jóval kisebb. Konkrétan: egy 1,4 literes benzines gépkocsi éves üzemeltetési összköltsége mintegy 700 ezer forintba kerül, a REVÁ-é nem éri el a 200 ezer forintot. A kisautó (2 felnőtt és két gyerek számára) ólomakkui egy éjszaka alatt feltöltődnek. Az "üzemanyag" a mai áramáron számítva 389 forintba kerül, és ezért 80 kilométert lehet megtenni vele. (Ekként egy kilométernyi autózás ára kereken öt forint.) A korszerűbb L-ion akkuval hajtott kocsi hat óra alatt szív magába annyi villanyenergiát, hogy 120 kilométerre gurulhasson vele a gazdája. A jármű egyébként kuplung és váltó nélküli, kis, mintegy 3,5 méteres körben megfordul.

A vezetőülés és a műszerfal.Keith Johnston, a REVA európai elnöke az «Infovilág – a hiteles hírportál» tudósítójának érdeklődésére elmondta még, hogy Nagy-Britanniában jelenleg jó ezer fut a "villanyverdából"; tekintettel a szigetországi kedvezményekre, a cég az eladások bővülésével számol. A REVA gazdája/használója ingyen parkolhat (hasonló jármű éves parkolási díja mintegy 6000 font!), ingyen hajthat be a londoni belvárosba (egyébként napi 8 fontba kerül), használhatja a buszoknak, taxiknak fenntartott sávot, a cégek azonnal és teljes egészében leírhatják költségként az autó árát, megilleti a cégautóadó-kedvezmény, nem kell évi mintegy 400 font útadót fizetni utána, állami és önkormányzati hivatalok is vettek már REVA-t. Ugyancsak Angliában ingyenes töltőállomásokat létesítenek...

A világ számos országában hasonlóan nagyvonalú kedvezmények illetik meg az elektromos energiával hajtott járműveket. Írországban nem vetnek ki rájuk regisztrációs adót, a francia kormány 2000–5000 euró állami támogatást nyújt a villanyautók vásárlásához, emellett ingyen parkolhatnak. Itáliában öt évig nem kell útadók fizetnie az ilyen járművek használóinak, emellett 2010-re a római kormány által vásárolt autók felének kell villanymeghatásúnak lennie. Svédország is 2000 euróval támogatja az abszolút környezetbarát járművek beszerzését. Érdemes körülnézni az interneten a különféle kedvezményeket megismerendő.

A REVA motorháza.Itthon január 1-jétől nem kell cégautóadót fizetni az elektromos meghajtású személygépkocsik után. Budapesten mintegy 600 ezer, az országban 4 millió gépkocsi közlekedik. Ebből tisztán villamos meghajtású mintegy 50, hibrid erőforrású kereken 2500. Lenne tehát piaca, keletje a "villanyverdának", ha kellően okos és vonzó kedvezményeket kínálnának reménybeli tulajdonosaiknak, üzemeltetőiknek. Ingyenes parkolás, üzemanyag-feltöltés (értsd: villanyáram), adókedvezmény, regisztrációsadó-, biztosításidíj-kedvezmény stb. minden bizonnyal vonzóvá tehetné az emberi, természeti környezet terhelését csökkentő jármű megvásárlását, használatát.

Címkék