Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. április 28. Az év 119. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739401. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Megelőzhető a sportolók hirtelen szívhalála – Pannon-segítség a jégkorongozóknak

Megelőzhető a sportolók hirtelen szívhalála – Pannon-segítség a jégkorongozóknak
Infovilág

Holéczy Roger megmutatta...Jó érzékkel választotta ki a Pannon, a Magyar Jégkorong-szövetség főtámogatója a magyar I-QRS International Kft. által évtizedes kutató és fejlesztő munkával előállított, az ember (jelen esetben sportolók) egészségi állapotának folyamatos figyelésére és elemzésére alkalmas mobilkészülékét. Az ok szerfölött emberi: szívelégtelenség következtében haltak meg kiváló formában volt, az utolsó pillanatig makkegészségesnek vélt magyar sportolók, mint két hónappal ezelőtt ifjabb Ocskay Gábor válogatott csatár. Holott már akkor is létezett az I-QRS ma bemutatott, mindenekelőtt a szív elektromos működését EKG-jelek formájában, vezeték nélkül, központi számítógépre továbbító készüléke. Mi több, a Pannon által a jégkorongozóknak megvásárolt típust kifejezetten sportolók számára fejlesztették ki - hangzott el újságírók előtt.

Számadó Júlia (egykor a közszolgálati rádió nagyszerű gazdaságpolitikai újságírója), a BHSE Terhelés-élettani Laboratóriumának igazgatója Holéczy Roger jégkorongozó segítségével mutatta be a sokoldalú és intelligens készüléket, hangoztatva: az esetleges szívgondokra utaló jelek már napokkal, hetekkel a bekövetkező tragédia előtt észlelhetők, ha rendelkezésre áll a vizsgálathoz és a vizsgálati eredmények elemzéséhez szükséges műszer és számítógépes program. A bemutatón Roger valamennyi életfunkciója megjelent a kivetítőn, látható volt a sportoló szívműködésének minden jellemzője, testhőmérséklete, légzésének változása, haladási sebessége, gyorsulása, térbeli mozgása. Hatalmas előny, hogy a készülék használata, viselete egyáltalán nem akadályozza a sportolót a tevékenységében, mivel (miként a képen is látható) rugalmas övvel a mellkasra erősíthető, és a mérési eredményeket mobiltelefon-hullámokon közvetíti az adatgyűjtő számítógépre, ami folyamatosan elemzi a jeleket és riaszt, ha baj van. Számadó Júlia hangoztatta: a csapat mellett dolgozó orvosok, edzők valós képet kaphatnak a sportolók egészségügyi állapotáról, idejekorán kiszűrhetőek az esetleges szívbetegségek is, gyakorlatilag megelőzhető a tragédia, a hirtelen szívhalál.

A készülékkínálat.Miközben Anders Jensen, a Pannon vezérigazgatója átadta az I-QRS-készüléket Studniczky Ferencnek, a Magyar Jégkorong-szövetség elnökének, hangoztatta: az általa vezetett társaság célja, hogy közreműködjék olyan egészségügyi megoldások létrehozásában, amelyek hozzájárulnak az emberek életminőségének javításához. És miután a sport támogatása fontos szerepet tölt be a mobiltelefon-szolgáltató szponzorációjában, a Pannon-közösség számára jóleső érzés az ilyetén hozzájárulás a Magyar Jégkorong-szövetség munkájához.

Kocsisné dr. Szilágyi Gyöngyi.Az Infovilág tudósítójának érdeklődésére Kocsisné dr. Szilágyi Gyöngyi, az I-QRS International Kft. kutatási igazgatója elmondta, hogy a ma bemutatott készülék alkalmas a nagy megterhelésnek kitett tűzoltók, katonák, rendőrök, különleges szolgálatok tagjai egészségi állapotának folyamatos figyelésére. A cég mérnökei már dolgoznak a szabadalmi védelmet élvező termékcsalád "polgári" célú hasznosításán, idősek, betegek, fogyatékosok számára fejlesztett készülék előállításán. A termék jó szolgálatot tehet a folyamatos stresszhelyzetben élők (pl. gazdasági vezetők), szívbetegek, agyi esemény után lábadozók, tömegközlekedési dolgozók (pl. mozdonyvezetők), légzési nehézségekkel küszködő felnőttek, kisgyerekek felügyeletére. A Pannon által is szolgáltatott széles sávú adatátvitel kézenfekvő, mobil kapcsolatot teremt a vizsgált személy és az adatokat értékelő számítógép között.

Az Infovilág munkatársának a termékfejlesztés pénzügyi hátterét firtató kérdésére a kutatási igazgató közölte, hogy eddig önerőből igyekeztek fedezni a költségeiket. Az utóbbi időben pályázatokat is beadtak, hogy európai uniós segítséget kaphassanak. A készülékeket egyébként saját gyártásban, itthon állítják elő.

Címkék