Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kazinczy és a német nyelv – emléktáblát avatnak Kufsteinben

Kazinczy és a német nyelv – emléktáblát avatnak Kufsteinben
Infovilág

A konferencián a két egyetem történészei és irodalomtörténészei a többi között azt boncolgatják majd, milyen forrásokat, mintákat jelentett Kazinczy irodalomszervező és nyelvújító tevékenységében a német nyelvű kultúrkör, hogyan formálták, gazdagították Kazinczy műveltségét bécsi tartózkodásai, illetve hogyan helyezhető el a magyar nyelvújítás az európai kontextusban. A tanácskozás az Osztrák–magyar Akció Alapítvány támogatásával valósul meg.

Amilyen fontos szerepet játszottak Kazinczy munkásságában a német nyelv és bécsi látogatásai, éppoly meghatározó volt életrajzában egy tiroli városka: több mint hatéves fogságából egy évet töltött a magyar szabadságmozgalmakkal szembeni megtorlások szimbólumaként ismert Kufstein hírhedt várbörtönében (a képen).

A konferencia résztvevői a tanácskozás után ellátogatnak a Bécstől kb. 400 km-re fekvő városba, ahol – a Collegium Hungaricum kezdeményezésére – emléktáblát avatnak Kazinczy fogságának helyszínén. A kétnyelvű (magyar–német) márványtábla ideális helyre kerül: a Császártorony múzeumként működő szintjén, Kazinczy egykori cellájának ajtaja mellett idézi meg a költő és nyelvújító emlékét.

Címkék