Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Felszabaduló frekvenciák – vezeték nélküli internet – uniós összefogás

Felszabaduló frekvenciák – vezeték nélküli internet – uniós összefogás
Infovilág

Az összehangolt felhasználástól az RSPG az újgenerációs mobilszolgáltatások gyors kiépülését reméli, továbbá azt, hogy azokban a térségekben is sikerül növelni az internet-ellátottságot, amelyekben "korunk digitális közművének" vezetékes (kábeles) kiépítése nem megoldható. 

Az európai tisztségviselő a sajtóbeszélgetésen a többi között elmondta, hogy az unió államainak többségében várhatóan két és fél éven belül befejeződik a műsorszórás digitalzálása, miáltal az Európai Spektrumszabályozó Csoport előrejelzése és szándéka szerint a felszabaduló frekvenciák egy részét új típusú vezeték nélküli szolgáltatásokra lehet majd használni. A felszabaduló frekvenciatömeg zöme a 800 MHz-es tartományba (790–862 MHz) tartozik, és ezt a 72 MHz-nyi sávot kell okosan, célszerűen szétosztani Európában. A Pataki Dániel által veztetett RSPG javaslatainak középpontjában a  a szolgáltatás- és technológiasemlegesség, a műszaki szabványok harmonizálása, továbbá a tagállami koordináció erősítése áll.

"Az Európai Spektrumszabályozó Csoport arra szeretné rávenni az Európai Bizottságot, az «EU kormányát», hogy októberig fogalmazza meg a frekvencia-kiosztásra ajánlott elveit" – mondta az RSPG, egyben itthon a Nemzeti Hírközlés Hatóság elnöke, mintegy magyarazátképpen hozzátéve, hogy a vezeték nélküli szélessáv az egyik legígéretesebb technológia, ugyanis alkalmas a ritkán lakott területeken is szélessávú internetcsatlakozást kínálni.

Elhangzott továbbá a mai tájékoztatón, hogy bár még nincs frekvenciaszűke, de idejében gondoskodni kell a 900 MHz-es és a 2,6 GHz-es frekvenciasáv okos, takarékos felhasználásáról. A 900-as tartomány esetében "újra kell fogalmazni a GSM-direktívát" – jelezte Pataki. Erről előreláthatólag június 12-én dönt az Európa Tanács. Az irányelv-módosítás arra hivatott, hogy 900 MHz-es frekvenciát ezentúl ne csupán GSM-, hanem egyéb szolgáltatások céljára is föl lehessen használni.

Címkék