Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Eiffel-torony a pesti Városháza parkban – csokoládé a gyűjtőknek

Eiffel-torony a pesti Városháza parkban – csokoládé a gyűjtőknek
Infovilág

Magyarországon az újra hasznosítható hulladéknak csak mindössze egyötödét gyűjtik vissza, noha ez az arány biztatóan javul – a környezettudatos életmód és a szelektív hulladékgyűjtés elterjedésének köszönhetően. A budapesti kezdeményezéssel a nagy forgalmú helyszínen arra akarja fölhívni a figyelmet az ÉAI Magyarország Kht., az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. valamint az Európai Alumínium Szövetség, hogy a fenntartható fejlődésnek, az élhető világnak mindinkább elengedhetetlen előfeltétele, hogy minél többet tegyünk hulladéknyersanyagok újrahasznosítása érdekében.

Mint a mai megnyitón elhangzott: Gustave Eiffel alkotása azt jelképezte 120 évvel ezelőtt, hogy az acél bárhol. bármire hasznosítható a társadalomban. Akkor még nem kellett számot vetni a mérnököknek, gazdasági szakembereknek, politikusoknak azzal, hogy a természeti erőforrások végesek, s hogy a környezetszennyezés súlyos problémákhoz vezethet. Az Eiffel-torony nem csupán Franciaország, hanem az ipari forradalom jelképe is. Elkészítésekor az anyagok újrahasznosítása még nem volt szempont, az akkori szakemberek ezek korlátlan rendelkezésre állásában hittek. Eiffel neve azért is cseng ismerősen Magyarországon, mert az ő mérnöki irodája tervezte a budapesti Nyugati pályaudvart és az egyik szegedi hidat.

Az avatóünnepségen Hagyó Miklós arról számolt be, hogy a környezettudatos budapesti polgárok a szelektív hulladékgyűjtő szigetekre tavaly az eredeti, párizsi Eiffel torony tömegének többszörösét hordták össze. A főpolgármester-helyettes megköszönte az újrahasznosítható hulladék lelkes gyűjtését, és hozzátette: aki akár csak egyetlen PET-palackot dob be a megfelelő konténerbe, hozzájárul környezetünk jobbításához.

Dióssy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára hozzátette: a "minőségi" szelektív gyűjtés megvalósíthatatlan a lakosság aktív közreműködése nélkül. Ehhez pedig figyelemfelhívás és általában az emberek minél hatékonyabb tájékoztatása kell, amit nem lehet elég korán elkezdeni. A tájékoztatásnak kísérletet kell tenni arra, hogy az emberek mind nagyobb hányada "tudatos" fogyasztóvá váljon.

A Fővárosi Önkormányzat a múlt években komplex hulladékkezelési rendszert építtetett ki a szelektíven begyűjtött hulladékok átvételére. A hulladékgyűjtő szigetek kihelyezését az FKF Zrt. végzi. Jelenleg 900 hulladékgyűjtő sziget működik a fővárosban. Idén újabb 200 kialakításával számukat 1100-ra növeli a főváros. Így azok mindenhonnan kényelmesen elérhetővé válnak. Budapest lakóira egyre inkább jellemző a környezettudatosság. Tavaly már csaknem 21 ezer tonna újrahasznosítható hulladék került a kijelölt gyűjtő-tartályokba. Köztük 426 tonna olyan fémdoboz volt - olyanok, mint amilyenből a Deák téri makett is épült. A torony alumínium borítását mintegy 15 ezer használt alumínium dobozból, 2150 óra alatt készítette el Dummel Dániel és diákcsoportja, a Csobánkai Általános Iskola 2 diákja, Fernezelyi Sándor tanár szakmai felügyelete mellett. A torony egyébként – ugyancsak az ő jóvoltukból – tavaly a székesfehérvári Városháza teret ékesítette.

Az ÉAI Magyarország Kht., az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. és az Európai Alumínium Szövetség közös budapesti programja nem csupán az impozáns, 12 méter magas toronyból áll: a szervezetek képviselői az eredeti építmény 120. évfordulójának alkalmából júniustól októberig a főváros 120 szelektív hulladékgyűjtő szigetén csokoládéval ajándékozzák majd meg azokat, akik alumínium dobozokat hoznak vissza és dobnak ki a gyűjtőpontokon.

Képek: Kulcsár László.

Címkék