Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A szellemi tulajdon világnapja: a zöld innováció a középpontban

A szellemi tulajdon világnapja: a zöld innováció a középpontban
Infovilág

Az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete 2000. évi közgyűlésén határozott arról, hogy április 26-át, hangsúlyozandó az alkotók és a művészek munkásságának és eredményeinek védelmét, a szellemi tulajdon világnapjának nyilvánítja. A WIPO és tagországai minden évben programokkal, rendezvényekkel, akciókkal igyekeznek növelni az állampolgári tudatosságot, felhívni az emberek figyelmét arra, hogy milyen fontos szerepet játszik a szellemi tulajdon a mindennapokban, és milyen sokat köszönhet a világ azoknak a személyeknek, akik tudásukkal és ötleteikkel hozzájárultak a társadalom fejlődéséhez.

Az idén a WIPO a környezetvédelmi innováció ösztönzésére figyel. Programjában hangsúlyozza, hogy a szellemi tulajdon védelme rendkívül fontos szerepet tölt be a környezetvédelmi újítások hatékony megvalósításában és működőképességében. A szellemi tulajdon világnapjának közeledtével a WIPO honlapján tette közzé a szervezet főigazgatójának, Francis Gurry-nak a témával kapcsolatos üzenetét.

Gurry kiemeli: a klímaváltozás hatásainak csökkentésére kidolgozott technológiák többek között akkor jelenthetnek hatékony megoldást az emberiség számára, ha ezeket egy kiegyensúlyozott szellemitulajdon-védelmi rendszer támogatja. Ez az, ami ösztönző erővel hathat a különböző iparágak területén a környezetbarát technológiák kidolgozására és alkalmazására, valamint hozzájárulhat az emberek zöld attitűdjének erősödéséhez, a környezetbarát gondolkodásmód elterjedéséhez. Gurry véleménye szerint az emberi tevékenység hatásának, a szénalapú technológiák széleskörű használatának köszönhető, hogy az emberiség az éghajlatváltozás formájában a valaha volt legnagyobb fenyegetéssel kénytelen szembenézni. De mint írja, "az emberi tevékenység okozta a problémát, és az emberi tevékenység nyomán születhet meg a megoldás is. Az emberi találékonyság jelenti a reményt, hogy az ember és a természet közötti egyensúly még helyreállítható". Ennek megvalósulásához azonban szükség van arra, hogy az alkotók és a szakemberek szellemi tőkéjének, megvalósulásra váró és megvalósított ötleteinek a világ védelmet adjon.

Címkék