Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 4. Az év 125. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739407. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Válság és idegenforgalom – visszaesés, csökkenő bevételek itthon

Válság és idegenforgalom – visszaesés, csökkenő bevételek itthon
Infovilág

Egyelőre nehezen felmérhetőek a nemzetközi gazdasági válság hatásai, miközben a negatív folyamat gyors ütemben hat a turizmusra is. Magyarország esetében a visszaesés mind a belföldi, mind a nemzetközi aktív turizmust érinti, és nagy hatással van a fő küldő országokból érkező, így főként a német beutazó turizmusra is – jelentette ki dr. Tóth Zoltán, a BGF Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar Turizmus-Vendéglátás Intézetének vezetője. A kialakulni látszó magyarországi gazdasági helyzet turisztikai keresletre gyakorolt negatív hatását csak hozzávetőlegesen lehet megbecsülni: a belföldi és a fő küldő országokból érkező kereslet csökkenése egyaránt riasztóan magas, kétszámjegyű lehet.

A kis- és középvállalkozásokra épülő, évi 690 milliárd forintot forgalmazó  hazai vendéglátást is érzékenyen érintette a gazdasági válság: becslések szerint 30–40%-kal esett vissza forintbevételük – hangsúlyozta dr. Niklai Ákos, a Magyar Turizmus Zrt. elnöke a BGF sajtótájékoztatóján. Magyarországon 57 ezer étterem működik, közülük sok veszteségesen, hiszen nagy részük meglehetősen szerény jövedelemtermelő képességgel rendelkezik, működésüket a kötelező bürokrácia, a túlszabályozottság jellemzi. A vendéglátásban a válság kezeléséhez az üdülési csekkek és étkezési utalványok megtartására lenne szükség, valamint szoros együttműködés kialakítására a hazai gazdaság többi szereplőjével. Ilyen terület például a mezőgazdaság, melynek termékeit a vendéglátó egységek folyamatosan használják, ugyanakkor a csúcsgasztronómiában szükségletük jórészét külföldről fedezik. Fontos a jelenlegi vendéglátói magatartás megváltoztatása, a vendéget kell a figyelem és a szolgáltatások középpontjába állítani. A következő időszak szükséges lépései a vendéglátásban: az adók és a bürokrácia csökkentése, szakmai megújulás, a szakoktatás korszerűsítése, a vállalkozók hitelekhez juttatása.

A múlt év második felében kezdődött globális pénzügyi és gazdasági válság a hazai szállodaipart éppen a mélypontján érte el: az utóbbi évek növekvő kínálata, stagnáló kereslete és a gazdálkodási feltételrendszer romlása egyaránt hozzájárult a versenyképesség csökkenéséhez – hívta fel a figyelmet Tóbiás János, a Danubius Hotels Group Nyrt. általános vezérigazgató-helyettese a Budapesti Gazdasági Főiskola konferenciáján. A szállodai kapacitások a 3–5 csillagos kategóriában 2000-hez képest 2008-ra közel 41%-kal növekedtek Magyarországon, az egy kiadható szállodai szobára jutó vendégéjszakák száma a múlt négy év alatt 13%-kal csökkent, a realizált átlagárak pedig különböző mértékben, de folyamatosan csökkentek.

A versenyképességet és jövedelmezőséget kedvezőtlenül alakították olyan tényezők is, mint az áfa-emelés, a forint árfolyamának ingadozása, az energia- és az élelmiszerárak változása, az élőmunka költségeinek és a szállodaipar adóterhelésének növekedése. A válságkezeléshez paradigmaváltásra van szükség egyebek között az értékesítésben, a bérgazdálkodásban és a beruházás politikában. Fontos lesz tehát a volumen megtartása és a minimumárak meghatározása, a kedvezmény-rendszerek átalakítása, az élőmunka-felhasználás tekintetében a forgalomtól függő létszám és részmunkaidő alkalmazása, az energiamegtakarítást biztosító programok bevezetése, vagy a beruházási tevékenység visszafogása – fejtette ki a szakember.

Rendszeresen visszatérő módon jelennek meg és hangzanak el már-már sirámként aposztrofálható kijelentések a magyar idegenforgalom bújáról-bajáról. Mintha soha semmi sem lenne jó: adók, drágaság, irányítási gondok, pénztelenség – visszatérő szavak, fogalmak. Holott egyáltalán nem olyan rosszak a körülmények, miként a fenti tudósításban is olvashatók.


Kulcsár László jegyzete ♦ A szerkesztő percekkel ezelőtt érkezett vissza Salzburgból: alkalma volt a Mozart-városban és környékén megtekinteni jó néhány idegenforgalmi-vendéglátó-ipari létesítményt, beszélgetni szakemberekkel, tulajdonosokkal, alkalmazottakkal. A "sógorok" egyelőre nem kongatják a válság-vészharangot, sokkal inkább új ötletekkel, szükség szerint a szolgáltatás–árak arányainak a vendégcsalogató és -marasztaló megváltozatásával igyekeznek felszínen maradni, sőt, gyarapodni.

Fritz Gmachl.Volt szerencsém pár órát eltölteni az önmagát parasztként, hentesként és szállodásként azonosító Fritz Gmachl úr és családja társaságában a Salzburg melletti Elixhausenben. A kicsiny, néhány tucat portányi településen éppen 625 éve tartják nagy tiszteletben a "százkezű" Gmachlokat, akik immár 22 nemzedék óta gyarapítják a családi gazdaságot – és öregbítik a környék, Salznurg tartomány, Ausztria idegenforgalmának jóhírét. A mindenkori családfő a gazdaság motorja. Mindig van új ötlete és hozzá ereje, és csaknem hét évszázad óta mindig képes volt munkára, tanulásra serkenteni az új iránt folyamatosan fogékény famíliáját. Földet s erdőt művel, állatot tenyészt, lovai és szarvasmarhái vannak, hozzá házi hentesüzeme és boltja, ahol eladja a feldolgozott húst. És ha már van hús, azzal ellátja a vendégeit, akik rendszeresen visszatérnek az időközben a Romantikhotel-lánchoz csatlakozott szállodájába. A házat most újra bővíti, a jelenlegi hotellel szemben épít jó kétmilliárd forintnak megfelelő összegért ("fele hitel, fele saját erő, jó kamatra sikerült pénzt kölcsönöznöm") wellness-szállót, medencével a harmadik emeleten, mert onnan belátható az egész pompás környék, hegyekkel, havasokkal egyetemben. Azért, hogy ne akadályozzák a két szálloda vendégei a közúti forgalmat, alaguttal kötötték össze az épületeket. Jelképes összegért viszik-hozzák a vendégeket a buszok Salzburgba...

Egyébként, amit mondandó lettem volna: alkalomadtán célszerű lenne megkeresni Gmachlékat Elixhausenben, minden bizonnyal sok hasznos tanácsot adnának, annál is inkább, mert hosszú családi történetükben magyar vonatkozások is föllelhetők. Például az, hogy a nyilasok által elrabolt és (a hitleri Németország által megszállt) Ausztriába hurcolt magyar korona egy éjszakát az akkori Gmachl vendégházban töltött 1944 végén, mielőtt még elásták volna Mattseeben...

Az ám, Gmachlék az interneten is megtalálhatók. Az üzletet a 22. nemzedék csinos és bájos tagja, Christine vezeti.

Az épülő medencetérből ezt láthatja a vendég.

Címkék